• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Izbjeglički status u Hrvatskoj do 2017?

Postoji mogućnost da se preporuka UNHCR-a o pokretanju postupka prestanka izbjegličkog statusa odloži do 2017. godine, kažu u MIP-u Hrvatske.

Ministarstvo spoljnih poslova Hrvatske saopštilo je danas, povodom preporuke UNHCR o pokretanju postupka prestanka izbegličkog statusa za osobe koje su tokom rata napustile Hrvatsku, da će Hrvatska nastaviti da sprovodi regionalni i nacionalni program stambenog zbrinjavanja.

"Tokom pregovora o pravnom okviru Regionalnog programa stambenog zbrinjavanja Hrvatska je definisala da pravo na povratak ne sme da bude uslovljeno izbjegličkim statusom stoga je ostavljena mogućnost odlaganja primjene preporuke, najkasnije do kraja 2017. da bi se dovršio započeti postupak lokalne integracije ili dobrovoljne repatrijacije", podsjeća u saopštenju hrvatsko Ministarstvo.

Prema njihovim podacima, dosad se u Hrvatsku vratilo 133.250 povratnika srpske nacionalnosti, a Hrvatska će, dodaje se u saopštenju, uz sprovođenje Regionalnog programa stambenog zbrinjavanja nastaviti i sprovođenje svog nacionalnog programa.

"U skladu s domaćim zakonodavstvom, međunarodnim standardima i finansijskim mogućnostima pružiće svu potrebnu pomoć da bi svaki pojedinac, nezavisno o svom statusu, donio najbolju odluku o lokalnoj integraciji ili repatrijaciji", ističe Ministarstvo.

U saopštenju se izražava uvjerenje da će UNHCR putem svojih terenskih kancelarija sprovesti informativnu kampanju da bi svaka osoba, na osnovu ove preporuke mogla da donese odluku, s obzirom da je ona pravo svakog pojedinca i temelj Regionalnog programa, ali i da se ne bi dogodilo da se na temelju neprovjerenih i pogrešnih informacija donese pogrešna odluka.

Izbjeglice: Završetak etničkog čišćenja

Predsjednik Koalicije udruženja izbjeglica Miodrag Linta rekao je danas da je preporuka UNHCR-a o ukidanju izbjegličkog statusa raseljenih iz Hrvatske tokom 1990-ih loša i da je ta koalicija poslalo pismo visokom komesaru UN-a za izbeglice Antoniju Guterešu. Linta je rekao agenciji Beta da ta preporuka "predstavlja završni čin etničkog čišćenja Srba iz Hrvatske".

U pismu Guterešu navodi se da Hrvatska posljednjih godinu dana traži da se Srbima, koji su tokom rata 1991-1995. godine protjerani iz te države, oduzme status izbjeglica i da je UNHCR donio odluku bez ikakvog sluha i zahtijeva da čuje mišljenje i stavove izbjeglih i prognanih iz Hrvatske, kojima nisu omogućeni uslovi za povratak.

(Beta, Foto: Guliver/Getty Images/Thinkstock)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE