• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mnogo novih imena: Pročitajte biografije ministara u Vladi Srbije

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Mandatarka za sastav srpske vlade Ana Brnabić saopštila je sastav nove vlade, koja će imati 21 ministarstvo i još jednog ili dva ministra bez portfelja. Jedanaest resora vodiće žene. Novu Vladu činiće SNS, SPS i SPAS.

 Ministri u novoj vladi srbije 2020 Izvor: Mondo - Petar Stojanović

Pročitajte kratke biografije ministara:

Ministar spoljnih poslova – Nikola Selaković

Član je Srpske napredne stranke od 2008. Bio je ministar pravde i državne uprave u Vladi formiranoj 2012. godine i trenutno je na funkciji generalnog sekretara predsjednika Republike Srbije.

Rođen je 1983. godine u Užicu, školovao se u Beogradu, gdje je završio Pravni fakultet Univerziteta u Beogradu.

Povezano

Kako piše RTS, Selaković je bio zapažen student, a u više navrata je pobjeđivao na nadmetanjima u besjedništvu na Pravnom fakultetu, kao i na Festivalu besjedništva u Sremskoj Mitrovici, Sirmium lux verbi, gdje je pobijedio.

Na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu 2009. postaje stručni saradnik u nastavi na predmetu "Uporedna pravna tradicija" i predmetu "Nacionalna istorija države i prava", a 2010. izabran je za asistenta na tim predmetima.

Ministar unutrašnjih poslova – Aleksandar Vulin 

Član Pokreta socijalista koji je na posljednjim izborima podržao listu predvođenu SNS-om. Sa funkcije dosadašnjeg ministra odbrane prelazi na funkciju ministra unutrašnjih poslova.

Rođen je 1972. godine u Novom Sadu. Završio je gimnaziju u Sremskim Karlovcima i Pravni fakultet u Kragujevcu. Završio Visoku školu bezbjednosti i odbrane.

Bio je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju od 2012. godine. Tu funkciju je obavljao do septembra 2013, kada je imenovan za ministra bez portfelja zaduženog za KiM. U aprilu 2014. godine je imenovan za ministra za rad i reizabran 2016. godine.

Izvor: Mondo/Stefan Stojanović

Od juna 2017. godine vodi Ministarstvo odbrane.

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija – Tatjana Matić

Član Solijaldemokratske partije Srbije. Trenutno na funkciji državnog sekretara Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija.

Rođena je 1972. godine u Beogradu, gdje je završila osnovnu školu i gimnaziju. Diplomirala je na Filološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu.

Od 2002. godine obavljala je više funkcija u vladama Srbije, između ostalog bila je direktorka Koordinacionog tijela za Preševo, Bujanovac i Medveđu.

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture – Tomislav Momirović

Rođen je 1983. godine u Beogradu, gdje je završio Pravni fakultet. Vlasnik je i predsjednik kompanije "Mona hotel menadžment".

Momirović je javnosti postao poznat kada se usprotivio povećanju minimalne cijene rada.

Aktivni je učesnik u poslovnom udruženju HORES, gdje se od 2013. godine nalazi na poziciji predsjednika skupštine HORES (Udruženje hotelijera i restoratera - Poslovno udruženje hotelsko ugostiteljske privrede), a od 2009. do 2013. obavljao je funkciju predsednik UO HORES.

Ministar finansija – Siniša Mali

Novi-stari ministar finansija – na čelu Ministarstva od 2018. godine. Član je Srpske napredne stranke.

Rođen je 1972. godine u Beogradu, gdje je završio osnovnu i srednju školu. Diplomirao je i magistrirao na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Beogradu.

Bio je gradonačelnik Beograda od 2014. do 2018. godine. Prije nego što je postao gradonačelnik, bio je specijalni savjetnik za privredu i finansije u Vladi tadašnjeg premijera Aleksandra Vučića.

Izvor: Mondo/ Stefan Stojanović

Prethodno je bio finansijski savjetnik u privatnom sektoru, gdej je radio u nekoliko privatnih preduzeća koja su se bavila savjetovanjem u oblasti finansijskih usluga.

Godine 2001. postavljen je za pomoćnika ministra za privatizaciju u Ministarstvu za privredu i privatizaciju Vlade Srbije. Krajem te godine prelazi u Agenciju za privatizaciju, gdje je bio direktor Centra za tendersku privatizaciju. Na toj funkciji ostaje do kraja 2003. godine.

Ministarstvo privrede – Anđelka Atanasković

Direktorka "Prve petoletke - namenska" u Trsteniku, firme koju vodi od 2014. godine. Članica Srpske napredne stranke od osnivanja 2008. godine.

Rođena je u Trsteniku 1958. godine, gdje je završila osnovnu i srednju školu. Diplomirala je na Mašinskom fakultetu u Beogradu, odjeljenje u Kraljevu.

Atanaskovićeva je u Sarajevu 2017. izabrana za najboljeg menadžera jugoistočne Evrope, prema mišljenju Asocijacije komora.

Ministar poljoprivrede – Branislav Nedimović

Ostaje na čelu resora koji je vodio od prethodnih parlamentarnih izbora 2016. godine. Član je Srpske napredne stranke.

Rođen je 1977. godine u Sremskoj Mitrovici, diplomirao na Pravnom fakultetu u Novom Sadu.

Bio je gradonačelnik Sremske Mitrovice od 2008. do 2016. godine.

Ministarstvo za zaštitu životne sredine – Irena Vujović

Članica Srpske napredne stranke. Trenutno je na funkciji predsjednice Opštine Savski venac, za koju je izabrana nakon lokalnih izbora 2016. godine.

Rođena je 1983. godine u Beogradu, a po profesiji je ekonomista.

Bila je poslanica u Narodnoj skupštini nakon izbora 2012. i 2014. godine.

U maju 2014. godine imenovana je za pomoćnicu gradonačelnika zaduženu za oblast društvenih djelatnosti.

Od 2015. godine je na čelu Savjeta za rodnu ravnopravnost. Zamjenica je predsjednika Savjeta za prava djeteta i politički je predstavnik Beograda u mreži velikih evropskih gradova (Eurocities).

Ministarka rudarstva i energetike – Zorana Mihajlović

Članica Srpske napredne stranke koja u resor energetike dolazi sa mjesta ministarke građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Rođena je 1970. godine u Tuzli, a osnovnu i srednju školu završila u Beogradu. Diplomirala je i doktorirala na Ekonomskom fakultetu u Beogradu. Autorka je više knjiga i stručnih radova iz oblasti rudarstva i energetike.

Resor energetike vodila je i nakon izbora 2012. godine.

Deset godina je radila u Elektroprivredi Srbije. Bila je savjetnica za energetiku potpredsjednika, a potom i predsjednika Vlade Srbije, i član Upravnog i Nadzornog odbora EPS-a.

Ministarka pravde – Maja Popović 

Pravni fakultet u Beogradu upisala je 1989. godine i završila ga u 21. godini. Radila je u advokaturi, a u 26. godini izabrana je za sudiju Prvog opštinskog suda u Beogradu, kao najmlađi sudija u zemlji.

Od 2000. do 2012. vodi svoju advokatsku kancelariju. Od 2012. do 2014. zaposlena je u Gradskom zavodu za hitnu medicinsku pomoć kao pomoćnica direktora za nemedicinske poslove. Potom se zapošljava u Bezbjednosno-informativnoj agenciji (BIA).

Na mjesto ministarke pravde dolazi iz BIA, gdje je obavljala funkciju specijalnog savjetnika direktora Bezbjednosno-informativne agencije.

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave – Marija Obradović

Članica Srpske napredne stranke i narodna poslanica u više saziva Narodne skupštine.

Rođena je 1974. godine u Kraljevu, završila Učiteljski fakultet u Beogradu. Radila je kao novinarka i urednica na RTV Kruševac i RTV Kraljevo.

Vodila je skupštinski Odbor za odbranu i unutrašnje poslove i bila članica više različitih odbora. Od 2012. do 2015. godine bila je članica Programskog odbora RTS-a.

Izvor: Kurir/Zorana Jevtić

Ministar odbrane – Nebojša Stefanović

Stefanović je od jula 2012. do aprila 2014. godine obavljao funkciju predsjednika Narodne skupštine Republike Srbije i predsjednika Odbora za prava djeteta.

Za ministra unutrašnjih poslova izabran je aprila 2014. godine, a od avgusta 2016. godine ujedno je i potpredsjednik Vlade Republike Srbije.

Novembra 2017. godine imenovan je za sekretara Savjeta za nacionalnu bezbjednost, a istovremeno obavlja i funkciju šefa Biroa za koordinaciju službi bezbjednosti.

Rođen je 1976. godine u Beogradu. Član je Srpske napredne stranke.

Ministar za brigu o selu – Milan Krkobabić

U prethodnoj vladi bio je ministar bez portfelja zadužen za regionalni razvoj i koordinaciju rada javnih preduzeća.

Rođen je 1952. godine u Kačarevu. Diplomirao je na Ekonomskom fakultetu u Beogradu. Jedan je od osnivača i predsjednik Partije ujedinjenih penzinera Srbije.

Radno i stručno iskustvo stekao je radeći na bankarskim i finansijskim poslovima - od bankarskog pripravnika do direktora finansijske organizacije. U periodu od 2008. do 2012. godine obavljao je funkciju zamjenika gradonačelnika Beograda.

Ministar za brigu o porodici – Ratko Dmitrović

Novinar i publicista, novo lice u Vladi sa liste SPAS-a. Rođen je 1958. u Komogovini na Baniji. Studirao je pravo, novinarstvo i istoriju umjetnosti u Beogradu i Zagrebu. Radio u Politici, Ninu, za RTS.

Početkom 1994. godine pokrenuo je nedjeljnik Argument čiji je bio glavni i odgovorni urednik, a koji je objavljivan do 1999. godine.

Bio je urednik frankfurtskih Vesti, kolumnista Pečata i direktor i glavni urednik kompanije "Novosti".

Na parlamentarnim izborima 21. juna 2020. godine izabran je za narodnog poslanika u Skupštini Srbije, kao kandidat Srpskog patriotskog saveza.

Ministarka za ljudska prava i društveni dijalog - Gordana Čomić

Rođena je 16. juna 1958. godine u Novom Sadu. Diplomirala je fiziku. Radila je na Univerzitetu u Novom Sadu.

Čomićeva je bila generala sekretarka, članica predsjedništva i bivša potpredsjednica Demokratske stranke.

Bila je članica Izvršnog odbora grada Novog Sada, poslanica u skupštini APV, narodna poslanica i potpredsjednica Skupštine Srbije, kao i članica više skupštinskih odbora.

Ministarka za evropske integracije – Jadranka Joksimović

Rođena je u Beogradu 1978. godine, gdje je završila osnovnu školu i gimnaziju. Diplomirala je na Fakultetu političkih nauka u Beogradu, na smjeru Međunarodni odnosi.

Za ministra bez portfelja zaduženog za evropske integracije u Vladi Republike Srbije prvi put je izabrana 2014. godine. Nakon vanrednih parlamentarnih izbora, reizabrana je za ministra bez portfelja zaduženog za evropske integracije.

Formiranjem Ministarstva za evropske integracije, 2017. godine, izabrana je za ministarku za evropske integracije u Vladi Republike Srbije.

Članica je Srpske napredne stranke.

Ministarka rada, zapošljavanja, boračkih i socijalnih pitanja – Darija Kisić Tepavčević

Rođena u Sarajevu 1975. godine. Ljekar i specijalista epidemiologije, profesorka na Katedri epidemiologije Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu i pomoćnica direktora Instituta za javno zdravlje Srbije "Milan Jovanović Batut".

Izvor: Espreso/Emilija Jovanović

Jedna od vodećih uloga joj je povjerena tokom epidemije malih boginja, koja je Srbiju pogodila tokom 2017. i 2018. godine, da bi 2019. predstavljala Evropu na "Incijativi za globalnu eliminaciju malih boginja i rubele" koja je održana u Vašingtonu.

Tokom karijere je publikovala više od 120 naučnih radova u međunarodnim naučnim časopisima.

Članica je Kriznog štaba za borbu protiv epidemije koronavirusa.

Ministar zdravlja – Zlatibor Lončar

Dosadašnji ministar zdravlja, nastaviće da vodi taj resor i u narednom mandatu.

Zaposlen je na Klinici za Urgentnu hirurgiju, Urgentnog centra KCS, od 2010. godine obavljao je funkciju načelnika Intenzivne njege, na odjeljenju Hirurgije I, a funkciju direktora Urgentnog centra i pomoćnika direktora KCS za medicinska pitanja, vršio je od avgusta 2012. godine.

Na mjesto načelnika Odjeljenja za transplantaciju postavljen je 2013. godine.

Rođen je 1971. godine u Beogradu, gdje je završio Medicinski fakultet. Član je Srpske napredne stranke.

Ministarka kulture – Maja Gojković

U Nemanjinu 11 dolazi sa funkcije predsjednice parlamenta, koju je obavljala od 2014. godine.

Rođena je 1963. godine u Novom Sadu, gdje je završila Pravni fakultet.

Od 2004. do 2008. godine bila je gradonačelnica Novog Sada, kao prva žena na toj poziciji u istoriji Novog Sada.

Ministar omladine i sporta – Vanja Udovičić

Nastavlja da vodi ovaj resor koji je preuzeo 2013. godine, kada je i završio profesionalnu vaterpolo karijeru.

Jedan je od najtrofejnijih srpskih vaterpolista. Sa reprezentacijom je osvojio srebrnu medalju na Olimpijskim igrama 2004. u Atini i bronzane na OI 2008. u Pekingu i četiri godine kasnije u Londonu.

Udovičić je sa reprezentacijom dva puta bio svjetski šampion, 2005. godine u Montrealu i četiri godine kasnije u Rimu. Na svjetskim šampionatima osvojio je i još po jednu srebrnu i bronzanu medalju.

Tri puta je osvajao titule evropskog šampiona, 2003. u Kranju, 2006. u Beogradu i 2012. u Ajndhovenu.

Rođen je 1982. godine u Beogradu, gdje je diplomiorao na Fakultetu organizacionih nauka.

Ministarstvo prosvete – pripada SPS-u, čeka se odluka.

Pročitajte i ovo

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE