Somun punjen šunkom i sirom savršen je za doručak ili užinu i lako se pravi.

Sastojci:
- 250 ml mlijeka
- 3 kašike putera
- 1 kašičica praška za pecivo
- 1/2 kašičice soli
- 400 g brašna
- 300 g mekog sira
- 200 g šunke
Recept za somun punjen šunkom i sirom:
Kako biste napravili somun, prvo pripremite tijesto. Sipajte 250 ml toplog mlijeka u činiju. Otopite 3 kašike putera i sipajte u mlijeko. Dodajte 1 kašičicu praška za pecivo i pola kašičice soli. Dobro promiješajte žičanom mutilicom, a zatim dodajte 300 g brašna. Miješajte kašikom dok brašno ne upije tečnost, a zatim dodajte još 100 grama brašna i mijesite tijesto rukom oko 5 minuta dok više ne bude ljepljivo.
Pokrijte tijesto i ostavite da odstoji 15 minuta. Za fil, sitno narendajte 300 g mekog sira. Takođe, sitno isjeckajte 200 grama šunke. Podijelite tijesto na 8 dijelova i razvijte ih u kuglice. Držite tijesto pokriveno da se spreči sušenje. Svaki dio tanko razvucite u prečniku od 20 cm. U sredinu stavite fil od sira i šunke i lagano pritisnite ivice tijesta.
Somun malo razvucite, pazeći da se tiesto ne pocijepa. Ponovite ove korake za preostale sastojke. Pecite somune na srednjoj vatri bez ulja oko 2 do 3 minuta sa svake strane, pokrivajući tiganj poklopcem. Kada somun porumeni sa obe strane, premažite ga puterom i izvadite iz pleha.
(MONDO/Stvar ukusa)