• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nutricionisti otkrili koja vrsta hljeba ne deblja

Autor Tamara Veličković

Nutricionisti su odlučili da stave tačku na tvrdnje da nas hljeb najviše goji.

 Koja vrsta hljeba ne deblja Izvor: Mondo/Stefan Stojanović

Uvriježeno je mišljenje da nas hljeb najviše goji, ali britanske nutricionistkinje Helen Bond i Azmina Govindži su za "Dejli mejl" otkrile da vjerujemo u običnu zabludu. Opasnosti zbog unosa hljeba nisu uopšte onakve kakvim ih mnogi smatraju, istakle su.

Prema njihovim riječima, nema razloga da se vjeruje da je hljeb direktan uzrok viška kilograma ili nadimanja. Odbijanje hljeba zbog ovih strahova je neosnovano, jer problem celijakije, odnosno netolerancije na gluten, pogađa samo određen broj ljudi. To znači da je za većinu bezbijedan.

Hljeb može da izazove nelagodnost kod osoba koje imaju osjetljiva crijeva. Postoji samo jedna vrsta hljeba koja potencijalno može da nanese štetu, ističu nutricionistkinje. Riječ je o ultra-obrađenom hlebu, koji se prodaje u fabričkom pakovanju i obično ima dug rok trajanja bez hlađenja.

Nutricionistkinje preporučuju da se ne odričete svježeg hljeba od cijelog zrna, čak i ako ga kupujete u supermarketima. Dovoljno je samo da ne jedete previše hljeba, jer višak bilo kakvih ugljenih hidrata može da dovede do debljanja. Osim toga, ljubiteljima hljeba od bijelog brašna savjetuje se da u ishranu uključe više namirnica sa vlaknima.

(MONDO)

Možda će vas zanimati

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop