• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Netflix brani dijeljenje naloga: Traži autorizaciju, evo kako da je izbjegnete

 vesna.jpg
Autor Vesna Kerkez

Kompanija Netflix je riješila da se suoči sa svim onim korisnicima koji dijele svoje naloge sa drugim ljudima.

 Netflix brani dijeljenje naloga: Traži autorizaciju, evo kako da je izbjegnete Izvor: MONDO / Netflix

Ova usluga za strimovanje filmova, serija i dokumentaraca želi da se postara da samo autorizovani korisnici mogu da koriste naloge.

Zato sve više ljudi prijavljuje da dobija poruke od kompanije Netflix pri samom ulasku u tu platformu. "Ukoliko ne živite sa osobom koja posjeduje ovaj nalog, potreban vam je vaš nalog kako biste nastavili da gledate" - stoji u ovoj poruci, a ispod nje se nalaze opcije da verfikujete, odnosno potvrdite da je to vaš nalog uz pomoć poruke ili mejla. Ako kojim slučajem to nije vaš nalog, onda dobijate besplatno 30 dana korišćenja njihovih usluga.

Treba istaći da kompanija Netflix sve manje daje ove probne periode, a kako prenosi Independent u potpunosti su ukinuli iste. Ova posljednja promjena je u test fazi, te samo nekolicina korisnika može da vidi tu poruku, a njen cilj je da ti korisnici koji koriste tuđe šifre naprave svoj nalog.

Možda će vas zanimati

Za sada, sve ovo može da se izbjegne, odnosno nema potrebe da potvrdite da ste vlasnik tog naloga, te ćete kao i do sada moći da koristite taj profil. Do kada će to biti tako, to tek treba da saznamo. U suštini se još uvijek ništa nije promijenilo, te Netflix neće izbacivati ljude koji koriste isti nalog. Ipak, nema garancije da će tako ostati i u budućnosti, pogotovo zato što nije prvi put da se ta kompanija bavi ovim problemom.

Treba istaći da je Netflix popustio kada je dijeljenje naloga u pitanju. Jedan od osnivača te platforme, Rid Hasting je 2016. godine izjavio da "dijeljenje šifre sa nekim je nešto sa čime treba da naučimo da živimo, zato što postoji dosta legitimnih dijeljenja šifre". Ono što Netflix hoće da ukine je ilegalno dijeljenje lozinki i prodaja istih preko društvenih mreža, što je veoma profitabilno tržište. Način na koji ispituje naloge korisnika ukazuje da žele da iskorijene taj problem.

Još uvijek nije jasno kako Netflix prati takvo ponašanje korisnika koji dijele svoje lozinke. Uz pomoć IP adrese, Netflix može vidjeti koji to nalozi imaju više korisnika na različitim lokacijama. Ipak, ni taj sistem nije najsjajniji za korišćenje. Korisnik može da pristupi tim podacima preko svog naloga, a pojaviće mu se lista uređaja koji su se prijavili preko naloga. Ukoliko primijetite nepoznate ljude ili uređaje, uvijek možete da onesposobite pristup istim tako što kliknete na njih.

Druge pojedine kompanije koriste vještačku inteligenciju kako bi utvrdili neobične obrasce/paterne koje mogu da ukažu da se profil dijeli.

Kakva su Netflix pravila oko dijeljenja lozinke?

Netflix je poprilično "lagan" kada je u pitanju dijeljenje šifre, te ne postoji nikakvo pravilo koje zahtijeva da svaki korisnik ima svoj nalog. Opcije "profiles" je napravljena baš iz tih razloga, da bi omogućili korisnicima koji koriste isti nalog da naprave više profila, a u zavisnosti od pretplate omogućava se istim da na više uređajima odjednom koriste tu platformu.

Ipak, pravila ograničavaju način dijeljenja takvih prijava: "Netflix usluge i bilo koji sadržaj kroz ovaj servis je za vašu ličnu i nekomercijalnu upotrebu i ne smiju se dijeliti sa pojedincima izvan vašeg domaćinstva" - stoji u uslovima korišćenja.

Termin "domaćinstva" može biti nejasan jer može da se protumači da samo u svojoj kući možete koristiti ove usluge. Ono što pod time podrazumijevaju je da samo vaši ukućani mogu da koriste taj nalog, što podrazumijeva da možete da ga koristite gdje god hoćete. Ipak, takvi problemi jedan od razloga zašto Netflix još uvijek nije ušao u rat sa onim koji prodaju/dijele naloge.

(MONDO)

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS