• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pametni flasteri: Nada za one koji imaju hronične ili rane od ležanja

 vesna.jpg
Autor Vesna Kerkez

Ideja je da se flaster zalepi i da preuzme kontrolu nad zarastanjem težih oblika posekotina ili otvorenih rana nastalih pucanjem kože.

 Pametni flasteri za brže zacjeljivanje rada Izvor: SmartLife / BEST group

Za razliku od posekotina koje zarastaju relativno brzo i bez mnogo nadgledanja, specifične teže rane kao što su dekubitusi ili različiti tipovi čireva na različitim dijelovima tijela zahtijevaju redovno praćenje, što znači neprestane posjete ljekaru.

To bi uskoro moglo da se promijeni, ako se pitaju naučnici iz Grupe za savitljivu elektroniku i senzore (BEST – Bendable Electronics and Sensing Technologies group) sa Univerzteta u Glazgovu.

Možda će vas zanimati:

Rezultat njihovog višegodišnjeg rada je pametni kompresioni flaster koji, za sada, još uvijek nema zvaničan naziv. Ono što ovaj flaster ima je savitljivi senzor koji prati stepen zatezanja kože oko rane i njenu temperaturu što su ključni parametri pri zacjeljivanju pomenutih dugoročnih rana.

Sa ovim flasterom pacijent ne mora da ide kod ljekara, već mu samo proslijeđuje vrijednosti koje prikuplja aplikacija na telefonu preko NFC veze.

Pored ubrzavanja zacjeljivanja navedenih teških rana, ovaj flaster može da se koristi i da olakša život osobama sa disajnim problemima, bilo da se radi o akutnim zapaljenjima (kao što je, nažalost, i dalje aktuelni Covid-19) bilo o hroničnim problemima kao što je astma. Mjerenjem zategnutosti kože na grudnom košu mogu da se otkriju nepravilnosti u disanju, dok je povišena temperatura znak infekcije.

Pametni flasteri su nedavno ušli u fazu testiranja van kontrolisanih laboratorijskih uslova, a u grupi BEST se nadaju da će za manje od dvije godine doći do finalne verzije koja će se naći u apotekama širom svijeta.

Pratite Mondo.ba na Facebooku, Instagramu i Twitteru. Aplikacija je dostupna za IOS i Android telefone.

Pročitajte i ovo:

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS