• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Tamni Notepad: Microsoft mijenja omiljenu Windows alatku nakon 38 godina

Autor Marko Nešović

Ukoliko ste dio Windows Insider programa velika je šansa da će vam stići nova test verzija Notepad bilježnice, sa nekoliko dugo čekanih novina.

 Microsoft mijenja Notepad tamna tema i nove funkcionalnosti Izvor: SmartLife / Microsoft

Nakon što smo tokom avgusta mjeseca vidjeli novu verziju čuvene Paint aplikacije nakon bezmalo 35 godina, Microsoft je odlučio da unaprijedi i omiljenu bilježnicu, koja je dio Windows operativnog sistema još od 1983. godine. Da ne griješimo dušu, prije nekih 5 godina, Microsoft jeste ubacio neke sitne izmjene poput zvjezdice kada niste sačuvali dokument, ali ništa veliko kao sad.

Od novina koje dolaze sa novom verzijom Notepad alatke tu su bolja pretraga i opcija traženja i zamene reči i izraza, malo drugačiji interfejs, bolje vraćanje poteza unazad i naravno - tamni režim. Ne možemo da kažemo da Microsoft ne radi na promjeni izgleda i funkcionalnosti svog operativnog sistema i alata.

Trebalo im je samo 35 godina da nešto promijene kada je Paint alatka u pitanju, ali postoje ljudi kojima ni to nije mnogo smetalo da sa njome prave umetnička dela.

Snipping Tool i Office

Nedavno je u Snipping Tool dobio nove funkcionalnosti u Windows 11, a i Office se odnedavno može pohvaliti novim izgledom i pretumbanim opcijama tu i tamo.

Možda će vas zanimati

Prva i vizuelno najupečatljivija opcija su blago zaobljene ivice, prepoznatljiv element novog OS-a. Kada zagrebete ispod površine vidjećete i da sada postoje dvije prečice, jedna za Pretragu (Find), a druga za Zamenu (Replace), a i javljaju se kao moderniji, lebdeći prozor.

Notepad tamni Find Replace
Izvor: SmartLife / Microsoft

Moderni Undo

Undo (vraćanje unazad) opcija sada ima više koraka i potpuno menja stari sistem koji je vraćao samo jedan korak unazad. Prostim držanjem Ctrl-Z vraćate riječ po riječ unazad, a ne briše se na primer cijela rečenica, suštinski dodajući memoriju koja pamti šta ste kucali, kao kod ozbiljnijih aplikacija za rad sa tekstom kao što je Word.

Word Wrap

Ono što nije izmijenjeno je što je podrazumijevano Word Wrap opcija isključena, i morate je aktivirati iz View menija. Word Wrap vam omogućava prelamanje teksta tako da se prikazuje u malom prozoru rad po red, umesto da vam bježi desno do širine strane.

Microsoft se ovoga puta fokusirao na manja ažuriranja, kako bi Notepad izgledao kao alat od prije skoro 40 godina, dodajući preko potrebna osvježenja. Nažalost, Notepad i dalje ne može da otvara fajlove kao što du .docx, za koje morate da koristite Word ili WordPad.

Tamni režim

Da, tu je i tamni režim rada za Notepad, i osim što izgleda lijepo neko vrijeme, nema neku specijalnu funkciju. Probaćete ga par puta i onda ćete se vratiti na stari, bijeli Notepad.

Windows 11
Izvor: YouTube / Windows

Kao i što smo pomenuli, novi Notepad će vam stići ukoliko ste dio Windows 11 Insider Dev kanala sa preview build veerzijom 22509. Instalacija je moguća i iz Microsoft Store, samo idite u Library i ažurirajte Notepad.

Možda će vas zanimati

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS