• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Google drive obilježava prazne dokumente: Nevini korisnici optuženi za kršenje autorskih prava

Autor Milan Živanović

Korisnik čiji je dokument s brojem ’1’ prepoznat kao opasan, dobio je obavještenje da ne može da zahtijeva da se fajl ponovo provjeri (A review cannot be requeste for this restriction).

 Google Drive autorska prava pravila korišćenja Izvor: Smart Life/ Pexels/ Pixabay

Korisnici su ostali zatečeni kada je Google Drive počeo da označava skoro sasvim prazna dokumenta kao ona koja krše autorska prava.

Jedan od obilježenih fajlova, kako tvrdi Drive korisnik koji ga je otpremio na platformu, nije sadržao ništa osim broja ’1’, pa nikome nije jasno koja to autorska prava ova cifra krši.

Možda će vas zanimati

I drugi korisnici su primijetili neobične stvari na Google Drive platformi, a nije retko da se na mjestima za čuvanje dokumenata, na društvenim mrežama i u drugim online prostorima, ponašanje korisnika pogrešno shvata i – kažnjava.

Korisnik čiji je dokument s brojem ’1’ prepoznat kao opasan, dobio je obavještenje da ne može da zahtijeva da se fajl ponovo provjeri (A review cannot be requeste for this restriction).

Problematični dokument je bio sačuvan u ’CSE 830 Spring 2022/Testcases/Homework3/Q3/output’, pa je moguće da je putanja nekako signalizirala da se radi o kršenju autorskih prava.

I drugi korisnici su podijelili slična iskustva, a veliki broj označenih dokumenata je takođe sadržao broj ’1’ i ništa drugo osim toga. Jasno je da ne postoji potreba da se na Drive platformi čuvaju fajlovi s jednim brojem, ali se radi o zanimljivom problemu koji bi mogao da donese i druge komplikacije.

Optužba za kršenje autorskih prava ipak nije ograničena samo na dokumenta s brojem ’1’, jer su obilježavani i drugi fajlovi koji sadrže brojeve. Doktor Kris Džeferson je objavio da su mu označeni fajlovi koji su sadržali brojeve 173, 174, 186, 266, 285, 302, 336, 451, 500 i 833. Neki idu toliko daleko da tvrde da će Google Drive nalozi koji sadrže dokumenta u kojima je samo ’0’ biti trajno brisani, kao što je to slučaj sa onima koji konstantno krše autorska prava.

Google Drive i autorska prava
Izvor: Smart Life/ @Man About Life

Još uvijek nije poznato šta dovodi do ovog problema. Google je još 2018. godine objavio pravila korišćenja, te mjere u borbi protiv piraterije, ali nema detalja o tome kako algoritmi tretiraju sadržaje na platformi Google Drive. Moguće je da označeni fajlovi imaju iste oznake (heš funkcije) kao dokumenti koji su zaštićeni autorskim pravima, pa je zbog toga došlo do zabune.

Google Drive tim je na svom Twitter nalogu objavio da su svjesni problema i da rade na tome.

Možda će vas zanimati

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS