• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nokia se povlači iz flagship trke: Praviće jeftine i obične telefone, koji se dobro prodaju

Autor Marko Čavić

Odluka je bila teška, ali ima najviše smisla za HMD Global.

 Povlačenje Nokije iz flagship trke Izvor: Strategy Analytics

Kompanija HMD Global, dom Nokia telefona, donijela je odluku da se Nokia povuče iz flagship trke u budućnosti na neko vrijeme i na svim tržištima.

Kako je objasnio Adam Ferguson, direktor marketinga za proizvode HMD Global kompanije, odluka je striktno poslovne prirode i nije bila nimalo laka, ali ima najviše smisla za sve u kompaniji.

Nokia 9 PureView je predstavljena 2019. godine i trebalo je da bude nasljednica čuvene serije Nokia telefona sa najboljim kamerama na tržištu, ali se to zbog izuzetno sporog interfejsa i brojnih problema s kamerom nikad nije desilo.

Sljedeći model nikad nije stigao, pratile su ga brojne glasine o dolasku, pa odlaganjima, da bi na kraju bio i napušten dok se još nalazio u produkciji.

HMD Global će se, umjesto u flagship kategoriji, koja je izuzetno zahtjevna i traži ogromna ulaganja, fokusirati na jeftine i telefone do srednjeg segmenta, čiji broj isporuka skače u posljednja četiri tromjesječja. HMD Global je uspješan i u proizvodnji običnih telefona, kojih prodaje gotovo 15 miliona po kvartalu.

Pogledajte neke od Nokia telefona ovog trenutka:

Obični telefoni sve su popularniji u svim zemljama i prodaja im konstantno raste uprkos tome što nemaju smartfon opcije.

Odluka da HMD Global ostane u donjem tržišnom segmentu, a da se kasnije bavi flagship uređajima, jasna je već neko vrijeme, a primaran cilj kompanije jeste da korisnici koji steknu dobar utisak o Nokia telefonima u jeftinom i srednjem segmentu, požele u budućnosti da nose i skuplji, možda i flagship telefon ove kompanije.

I još Nokia telefona:

HMD Global postoji nešto više od pet godina i profitabilnost je dostigla u Q3 2021 periodu, da bi četvrti kvartal bio najprofitabilniji u kratkoj istoriji kompanije. Planovi za rast zasnivaju se na osvajanju pripejd tržišta SAD, na kojem se Nokia telefoni već prodaju, kao i izdvajanje Services dela biznisa od telefona i ponuda biznis korisnicima različitih usluga u domenu SIM menadžmenta, rominga i interneta stvari (IoT).

 (Mondo)

Pročitajte i ovo

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS