• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pet načina da produžite životni vijek baterije na vašem telefonu

 vesna.jpg
Autor Vesna Kerkez

Većina elektronskih uređaja na koje se oslanjamo ne bi radila bez baterija - pametni telefoni, laptopi, lampe, daljinski upravljači, satovi…. Čak ne bismo mogli pokretati motore automobila bez baterija.

 kako da baterija telefona traje duže Izvor: Nokia/Promo

Povodom Dana baterije, koji se obilježava svakog 18. februara, donosimo savjete HMD Globala, doma Nokia telefona, o tome kako se brinuti o bateriji na pametnom telefonu i time produžiti njen vijek trajanja.

Punjenje baterije - stalno punjenje telefona do 100% kada koristite punjač visokog napona može opteretiti bateriju telefona. Prekidanje punjenja na 80-90% je dobra ideja, a idealno bi bilo držati bateriju između 30% i 80%, to će produžiti njen vijek trajanja.

Možda će vas zanimati

Isključite svoju lokaciju - na Android telefonima možete potpuno isključiti svoju lokaciju/GPS ili blokirati određene aplikacije da prate vašu lokaciju. Pogledajte Postavke > Aplikacije kako biste provjerili koje aplikacije koriste vašu lokaciju i isključite ih.

Izbjegavajte izlaganje telefona ekstremnoj vrućini ili hladnoći - ekstremno niske temperature mogu brže isprazniti bateriju vašeg telefona. Održavanje telefona na sobnoj temperaturi gdje je to moguće, osiguraće da baterija traje koliko god može.

Napunite telefon tokom dana - želite li da baterija telefona bude zdrava, punite je tokom dana, a ne preko noći. Kada je telefon ostavljen na punjenju preko noći, baterija će se ponovno početi prazniti. Nakon što nivo napunjenosti padne ispod određenog nivoa koji je postavio proizvođač, ponovno će se početi puniti. Na kraju, to može ubrzati degradaciju baterije, tako da možete na kraju otkriti da vaš telefon završava na 0% puno brže nego kada ste ga kupili.

Ako ipak punite telefon noću, pazite da nije prekriven, npr. ispod jastuka, jer to može pregrijati bateriju, što će takođe s vremenom pogoršati njezine performanse.

Funkcije poput Smart Battery Mode na Android uređajima pomažu u očuvanju baterije vašeg telefona, pa ćete ga morati rjeđe puniti. Uključivanje telefona na "tamni način" takođe može produžiti trajanje baterije tokom dana, jer je potrebno manje energije da bi ekran vašeg telefona bio svijetao.

(MONDO)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS