• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Novi zakon stupio na snagu: Tehnološki giganti MORAJU da uklanjaju ilegalne sadržaje

 vesna.jpg
Autor Vesna Kerkez

Najveći svjetski tehnološki giganti od danas moraju da djeluju protiv postavljanja nelegalnih sadržaja na svjetsku mrežu radi zaštite evropskih korisnika interneta, pošto je na snagu stupio novi zakon EU.

 Novi zakon stupio na snagu: Tehnološki giganti MORAJU da uklanjaju ilegalne sadržaje Izvor: PixieMe/Shutterstock

Zakon o digitalnim uslugama (DSA) primorava tehnološke kompanije da bolje kontrolišu sadržaj da bi zaštitile evropske korisnike od dezinformacija i govora mržnje.

Takođe se zahtijeva da kompanije budu transparentnije kada je riječ o svojim uslugama, algoritmima i načinom na koji se obavljuju ciljani oglasi.

Prva faza uredbe stupila je na snagu danas i pogađa 19 "veoma velikih" digitalnih platformi, uključujući mreže društvenih medija, veb stranice i onlajn prodavce sa najmanje 45 miliona aktivnih korisnika mjesečno u EU.

To su "Alibaba Aliekspres", "Amazon stor", "Epl epstor", "Buking", "Fejsbuk", "Instagram", "Gugl mape", "Gugl plej" i "Gugl šoping", "Linkedin", "Pinterest", "Snepčet", "Tiktok", "Tviter" /sada "Iks"/, "Vikipedija", "Jutjub", "Zalando", kao i "Bing" i "Gugl" pretraga.

Mnogi unutar EU i izvan bloka nadaju se da će DSA biti primjer za druge zemlje da preduzmu slične mjere i uvedu veći regulatorni nadzor nad velikim tehnološkim firmama.

"Ove sistemske platforme igraju veoma, veoma važnu ulogu u našem svakodnevnom životu i zaista je sada vrijeme da Evropa, za nas, postavi svoja sopstvena pravila", saopštio je komesar EU za industriju Tijeri Breton.

(MONDO)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS