• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

10 najmoćnijih prečica u Microsoft Word-u koje će vam uštedjeti dosta vremena i živaca

Autor Miloš B. Jovanović

Najpoznatiji tekst procesor na svijetu – Microsoft Word, koga je američka kompanija predstavila 25. oktobra 1983. godine, ovoga vikenda je obilježio četiri decenije postojanja

 Mikrosoft vord prečice na tastaturi Izvor: Unsplash

Microsoft Word je prilično moćan softver za obradu teksta, koga već pune četiri decenije koriste milioni ljudi širom svijeta. Američki tehnološki gigant je svoj najpoznatiji tekst procesor predstavio 25. oktobra davne 1983. godine, pa je on tako ovoga vikenda obeležio 40. godina postojanja.

Ako ste redovan korisnik Word-a onda vam je svakako od značaja da njegova upotreba bude što efikasnija, a jedan od načina da povećate produktivnost u radu je upotreba prečica na tastaturi.

Zato vam predstavljamo 10 najmoćnijih, odnosno najkorisnijih Microsoft Word prečica, po izboru sajta GizChina, koje će vam dosta pomoći u radu, i znatno olakšati i ubrzati posao.

1. CTRL + C / CTRL + X / CTRL + V

Ovo su ubjedljivo najčešće korišćene prečice na tastaturi u Word-u: Ctrl + C se koristi za kopiranje teksta ili objekta, Ctrl + X za izbacivanje ("sječenje") izabranog teksta, a Ctrl + V se koristi za kopiranje ("lijepljenje") teksta, slike ili grafike sačuvane u klipbordu.

2. CTRL + Z / CTRL + Y

Ctrl + Z je prečica na tastaturi za komandu Undo, koja poništava poslednju radnju u dokumentu (kucanje, brisanje, formatiranje, itd). Ctrl + I je komanda Redo, koja vam omogućava da ponovite posljednju radnju koju ste prethodno poništili.

3. CTRL + A

Ctrl + A je prečica na tastaturi kojom se selektuje kompletan tekst u dokumentu. Osim u Word-u, za brzo označavanje svog teksta u dokumentu koristi se i u drugim programima za obradu teksta.

4. CTRL + S

Istovremeno pritiskanje tastera Ctrl + S koristi se za snimanje dokumenta u Word-u.

5. CTRL + F

Ctrl + F otvara boks za pretragu unutar teksta, pomoću koga možete lakše pronaći određenu reč ili frazu u tekstu, pogotovo ukoliko reč o dugačkom dokumentu. U okviru boksa se nalazi i opcija "Replace" kojom se neka reč ili više reči unutar teksta lakše može zamijeniti drugom.

Istorija Internet Explorer-a
Izvor: YouTube/ @Windows Expert

6. CTRL + B / CTRL + I / CTRL + U

Ove tri prečice se koriste za formatiranje teksta. Kombinacija Ctrl + B se koristi za podebljavanje ("boldovanje") teksta, pomoću Ctrl + I selektovani tekst se prebacuje u italik (tj. kurziv), dok se kombinacija tastera Ctrl + U koristi za podvlačenje selektovanog teksta.

7. CTRL + L / CTRL + E / CTRL + R

Ove tri prečice se koriste za formatiranje teksta u Word-u. Kombinacija Ctrl + L poravnava tekst sa leve strane, Ctrl + E centrira tekst u sredini dokumenta, dok Ctrl + R selektovani tekst poravnava udesno.

8. CTRL + K

Prečica Ctrl + K otvara boks za ubacivanje hiperlinka u selektovani deo teksta ("linkovanje").

Izvor: Pexels

9. CTRL + P

Kombinacija tastera Ctrl + P otvara prozor za štampanje dokumenta. U njemu možete da promijenite podešavanja i pregledate kako će dokument izgledati i konačnoj verziji pre nego što ga odštampate.

10. ALT + CTRL + 1 / ALT + CTRL + 2 / ALT + CTRL + 3

Ove prečice se u Wordu koriste za podešavanje različitih stilova naslova, podnaslova i naslovnog bloka (Heading 1, Heading 2 i Heading 3) u dokumentu.

Ova prečice na tastaturi su među najčešće korišćenima u Word-u, brzo se uče i veoma su praktične. Lako se koriste i mogu vam uštedeti dosta vremena tokom rada u Microsoft Word-u.

BONUS VIDEO:

Robot-pas Spot progovorio uz pomoć ChatGPT-a
Izvor: Boston Dynamics

Možda će vas zanimati

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS