• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Slučaj Skarlet" pokrenuo lavinu: AI giganti ne žale desetine miliona dolara da "potplate" Holivud

 vesna.jpg
Autor Vesna Kerkez

Među kompanijama koje se bave vještačkom inteligencijom došlo je do trke oko toga ko će prije da sklopi ugovor o licenciranju sadržaja sa filmskim i medijskim kompanijama, na osnovu kojih bi se obučavali njihovi AI generativni modeli

 AI giganti žele saradnju s holivudom Izvor: SmartLife / Marvel

Kompanije Meta i Google ponudile su holivudskim studijima "desetine miliona dolara" u nadi da će sklopiti ugovore o licenciranju koji bi mogli da poboljšaju njihove video modele generativne vještačke inteligencije, iako još uvijek nije jasno šta će sve proizaći iz tih pregovora.

Netflix i Disney, navodno, "nisu voljni da licenciraju svoj sadržaj", ali su zato "izrazili interesovanje za druge vrste saradnje". Warner Brothers Discovery je navodno izrazio "spremnost da licencira neke od svojih programa".

Čini se da se kompanije nadaju da će takvi dogovori pomoći u unapređenju njihovih alata za generisanje video zapisa. Google je nedavno pokazao model za pretvaranje teksta u video, nazvan Veo, i privukao Donalda Glovera da promoviše svoje mogućnosti. Meta takođe istražuje video generisan AI tehnologijama.

Zabrinutost industrije zabave

Među kompanijama koje se bave vještačkom inteligencijom došlo je do trke oko toga ko će prije da sklopi ugovor o licenciranju sa medijskim kompanijama. OpenAI i NewsCorp su ranije ove nedjelje objavili višegodišnji ugovor dozvoli za korišćenje sadržaja vijesti u ChatGPT-ju.

Meta takođe razmatra plaćanje izdavačima za pristup "vijestima, fotografijama i video sadržajima" kako bi obučili svoje AI modele.

Mediji, međutim, ističu da holivudski studiji mogu imati određene rezerve prema takvim poslovima. Iako alati za uređivanje vještačke inteligencije mogu biti privlačni, u industriji zabave je rasprostranjena zabrinutost o tome kako kompanije koje se bave vještačkom inteligencijom mogu da koriste njihove sadržaje svoj kreativni rad.

OpenAI, ChatGPT
Izvor: Unsplash

"She"

Tenzije na ovu temu došle su do izražaja ove nedjelje kada, nakon što je Skarlet Johanson optužila OpenAI za kopiranje njenog glasa za Sky virtualnog asistenta u ChatGPT-u, pošto je sama odbila da postane partner te kompanije.

OpenAI je demantovao tvrdnje da je pokušao da oponaša njen glas, iako kompanija tek treba da objasni jedan neobičan tvit svog izvršnog direktora Sema Altmana. Ona je odbila ponudu kada ju je Sem Altman zamolio da pozajmi svoj glas ChatGPT-u, još u septembru prošle godine u toku štrajka Sindikata filmskih glumaca (SAG).

OpenAI je angažovao glasovnu glumicu za koju je kompanija rekla da nije namjeravala da bude imitator glasa, ali su svi odmah ipak primijetili da ih Sky koji je završio kao deo ChatGPT-a podsjeća na Skarlet Johanson. Altman je tokom demonstracije proizvoda tvitovao "She", navodeći da glas nije imao za cilj da oponaša Skarlet Johanson.

"Iz poštovanja prema gospođi Johanson pauzirali smo korišćenje Sky glasa u našim proizvodima. Žao nam je što nismo bolje komunicirali", rekao je izvršni direktor OpenAI-ja.

(SmartLife/Kurir)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS