• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Prvi telefon s Kirin 820 čipsetom "počistio" skupe Snapdragon konkurente

Autori mondo.rs Autori Marko Čavić Izvor Promo

Upoznajte Kirin 820 čipset, koji bi mogao biti prekretnica za mobilnu industriju što se 5G razvoja tiče.

 Prvi telefon s Kirin 820 čipsetom "počistio" skupe Snapdragon konkurente Izvor: MONDO / HONOR

U trenutku kad se svet bori sa virusom korona i kad gledamo šta nas sve čeka nakon pandemije, stiže nam Kirin 820 - novi čipset za srednju klasu telefona, koji obećava premijum karakteristike za sve one, koji nisu spremni ili nemaju dovoljno novca za flagship modele od 1.000 evra.

Kirin 820 je izrađen u sedam nanometara procesu izgradnje i ima osam jezgara - četiri ARM-Cortex A55 jezgra na 1.84 GHz uz još četiri ARM-A76 jezgra, čija je brzina promenjiva.

Možda će vas zanimati:

Za grafiku je zadužen šestojezgarni Mali-G57 GPU čip i potpuna novost u ovoj kategoriji je dodeljeni Kirin ISP 5.0 tzv. image signal procesor, koji je zadužen za poboljšanje kvaliteta slike i videa, ali i smanjenje šuma na slikama i video snimcima. Ovo je i prvi telefon srednje klase, koji ima posebnu NPU neuronsku jedinicu u okviru čipseta.

Zanimljivo je da je kompanija HONOR, koja će prva upotrebiti ovaj čipset, rešila da dodatno snizi cenu svog novog telefona HONOR 30S čineći ga istovremenom moćnijim od konkurencije. Kirin 820 ne samo da je pobedio Snapdragon 765G konkurenta, nego i flagship konkurente pređašnje generacije.

Pre svih Snapdragon 765G je ostvario slabije rezultate na sintetičkim Benchmark testovima, posebno AnTuTu, i u single i u multi-core delu. Takođe, prošlogodišnji flagship Snapdragon 855 zaostaje za Kirin 820 čipsetom u single-core testiranju na Geekbench 4 testiranju, dok je Kirin 820 bolji čak i od Kirin 980 čipseta, koji se nalazi u Huawei P30 ili HONOR 20 seriji.

Istina, Kirin 820 ima nešto slabiji GPU od Snapdragon 855, ali to nećete osetiti u svakodnevnoj upotrebi, jer GPU Turbo 3.0 tehnologija relocira potrebne resurse tako da se ne oseti niti manjak snage niti se telefon povećano greje (za to je zaslužan i poseban sistem hlađenja, naravno, koji HONOR 30S ima). U poređenju sa Kirin 810 čipsetom GPU jedinica je, prema izveštaju GSMArena sajta čak od 120 da 140 procenata jača na Kirin 820 čipsetu.

Jasno vam je da ne postoji igra, kojoj će to biti malo…

Izvor: MONDO / HONOR

Najvažnije od svega jeste to što Kirin 820 podržava 5G i samim tim čini telefon kupljen danas praktično otpornim na vreme po više stavki - CPU, GPU i brzina, pošto se 5G očekuje i kod nas i svuda u svetu tokom 2020. i 2021. godine.

HONOR je birao i u koji telefon će staviti ovaj čipset, pa HONOR 30S izgleda spektakularno, ima odličan dizajn i ponudu boja.

Verujemo da će HONOR 30S biti izuzetno popularan i zbog cene od 340 dolara za model 8 GB / 128 GB i 380 dolara za model 8 GB / 256 GB (računajte na 20-ak odsto više cene u regionu Evrope, kao i uvek).

Ostale karakteristike su baterija kapaciteta 4.000 mAh sa brzinom punjenja od čak 40 vati, Android 10 sa EMUI 3.1.1 korisničkim okruženjem, HMS platforma, IPS FHD+ ekranom dijagonale 6,5 inča i selfi kamerom (16 MPx, f/2.0 FF) u levom uglu ekrana. Skener otiska prsta je na desnom boku, kao na skorašnjim HONOR modelima. Ekran ima i HDR10 podršku i mod rada za manje umaranje očiju.

Memorija je UFS 2.1, RAM memorija LPDDR 4X, Bluetooth v5.1, podržan je USB Type-C i 3.5 mm audio priključak, a tu su i AppGallery i Huawei Cloud za sinhronizaciju i skladištenje podataka. Ovaj telefon nudi korisnicima i HONOR Share opciju za direktno deljenje sadržaja sa HONOR laptop računarima.

Glavna poleđinska kamera sačinjena je od četiri jedinice i podržava do tri puta (tele) optički zum. Primarna kamera ima rezoluciju od 64 megapiksela (f/1.8, autofokus), a tu su još tri kamere: telefoto rezolucije 8 MPx (f/2.4 fiksiran fokus), ultraširoka rezolucije 8 MPx (f/2.4, autofokus) i kamera rezolucije 2 MPx (f/2.4, fiksiran fokus) za portrete i bolje boke efekte. Kamera nudi do 20x hibridni zum, kao i do 4K video snimanje uz korišćenje stabilizacije kadra i Noćno fotografisanje i snimanje.

HONOR 30S još neko vreme nećemo videti kod nas, ali je lepo da znate da uskoro možete da računate i na ovakve telefone, koji će značajno promeniti sliku - uloženo-dobijeno.

Kako vam se sviđaju Kirin 820 i HONOR 30S?

Pročitajte i ovo:

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS