• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

MONDO biznis kutak: U kojoj stvarnosti živimo?

Autor mondo.ba

U novom nastavku našeg biznis kutka, Srđan Praštalo ukazuje na nakaradnost sistema u kojem živimo i radimo.

Da li ste se ikada zapitali zašto pojedine osobe smatraju da su baš one predodređene da budu na čelu bilo koje od javnih institucija ili privatnih preduzeća? Koji su to kvaliteti koji predodređuju, npr. da jedna osoba postane direktor javnog preduzeća, ministar, gradonačelnik, premijer i slično?

Da li bi ste Vi prihvatili da budete na čelu jedne institucije, privrednog društva ili ministarstva o čijim procesima ne znate ama baš ništa, niti ste se sa bilo čim sličnim ikada bavili? Da li samo u našoj državi jedan te isti čovjek može biti u nekoliko različitih mandata ministar potpuno različitih resora?

Uvijek sam se pitao kako doktor medicine, stomatolog, arhitekta, elektroinženjer može u javnosti da priča o politici, poslovnim procesima, biznisu ili ekonomiji, odnosno  kako neki "sociolog“ može da bude direktor nekog privrednog društva. U takvim razmišljanjima uvijek sam sebi postavim sljedeće pitanje: "Da li bi ti, Srđane, mogao nekome da odrediš dijagnozu i uspostaviš terapiju pretvarajući se da si doktor?“ Odgovor je uvijek isti: "NE, NIKADA“.

Međutim, kakva je zapravo naša stvarnost, odnosno stvarnost života na ovim prostorima? Nažalost, ni malo ružičasta. Hoće li doći taj dan, u ovoj državi, kada će se svako baviti onim za šta je osposobljen i školovan? Hoćemo li dočekati dan da se doktori bave medicinom, a ne politikom, da se arhitekti i građevinci bave svojom strukom, a ne ekonomijom, da se ekonomisti bave ekonomijom a ne pravom, pravnici pravom a ne ekonomijom i politikom? Možemo li dočekati dan kad će našem čovjeku proraditi savijest i kad će reći: "Čekaj, ja se u ovo ne razumijem i ne mogu preuzeti tu funkciju i takvu vrstu odgovornosti“? Ili ćemo zauvijek robovati današnjoj realnosti koja je ograničena na prihvatanje najodgovornijih funkcija od strane nekvalifikovanog kadra samo zato da bi neko bio "baja“ u svom selu, pa makar i privremeno?

Onog momenta kada se izborimo sa ovakvom nakaradnom realnošću, svima će krenuti nabolje. Bavimo se onim za šta smo školovani i u šta se razumijemo, a za ono što ne znamo pitajmo one koji znaju.

Prevaziđimo sujetu i ne osuđujmo uspješne samo zato što su uspješniji od nas. Budimo svjesni da, iako mislimo da mnogo znamo, u suštini ne znamo ništa i da se moramo stalno usavršavati. Ne prihvatajmo se posla u kojem ne možemo pružiti maksimum i gdje ne možemo doprinijeti boljem sutra, jer ćemo u protivnom u potpunosti upropastiti sadašnjost, a omladinu ove države ostaviti bez bilo kakve perspektive u budućnosti!

(generalni direktor firme "ConsultIn" Srđan Praštalo za mondo.ba)

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE