• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Cijene nekretnina na klik od vas

Autor Dušan Volaš

Republička uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove (RUGIP) predstavila je Registar cijena nepokretnosti koji će omogućiti brži i jednostavniji uvid u nekretnine u Republici Srpskoj.

Baza podataka nekretnina od početka ove godine građanima će poslužiti kao orijentir pri kupovini ili investiranju, a evidentirani podaci od danas su dostupni na sajtu RUGIP-a https://rcn.rgurs.org.

Putem ovog sajta zaintersovani će moći da provjere po kojim cijenama se prodaju kuće, stanovi, te zemljište u odrđenom djelu neke opštine ili grada. Takođe, na sajtu se mogu pratiti i kretanje cijena nekretnina na tržištu, vidjeti gdje su nasjskuplje kuće ili stanovi, gdje je najeftinije zemljište i slično.

Uspostavljanje i vođenje registra omogućeno je zahvaljujući švedskom donatorskom projektu za unapređenje zemljišne administracije u BiH "Cilap".

Potpredsjednik Vlade Republike Srpske Anton Kasipović izjavio je da će ovaj projekat biti od velike koristi i stanovništvu i potencijalnim investitorima, kao i ostalima koji prate trendove.

"Snažan doprinos biće vidljiv u transparentnosti podataka jer mogu obezbijediti jedan kvalitetan pristup investitorima. U bazi već postoji oko osam hiljada ugovora i vjerujem da će ovi podaci svima biti od koristi", rekao je Kasipović.

Ambasador Švedske u BiH Anders Hagelberg je istakao da je zemljišta administracija i registar cijena nepokretnosti od životne važnosti.

"To znači manje neizvjesnosti, a više ulaganja i investiranja. Takođe prilika je da se podaci u registru povežu sa pravednim sistemom oporezivanja. I na kraju to doprinosi većem stepenu transparentnosti i otvorenosti u društvu što je izuzetno važno za razvoj svake zemlje", istakao je Hagelberg.

Vršilac dužnosti direktora RUGIP-a Bosiljka Predragović istakla je da se uspostavljanjem registra cijena nepokretnosti prvi put otvara tržište nepokretnosti u Republici Srpskoj.

"Svi podaci učesnika u prometu nepokretnosti biće zaštićeni, a lokacije nepokretnosti samo približno određene. Aplikacija koju nam je omogućila Švedska ne zaostaje ni jedan korak iza zapadnoevropskih država tako da će svi lako moći da pronađu tražene podatke", istakla je Predragovićeva.

Registar cijena nepokretnosti služi i za izradu planova i izvještaja neophodnih za praćenje tržišta i za potrebe modeliranja masovne procjene vrijednosti za potrebe stanovništva, banaka, procjenitelja...

Švedska, Danska, Holanija ovakvu bazu koriste od 1980. godine, a od zemalja regiona ovakve registre imaju Srbija, Makedonija i Slovenija.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE