• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zotov: Ponovo ćemo pokušati kupiti "Ljubiju"

Autori mondo.ba Autori SRNA

"Izrael investment grupa" učestvovaće na berzanskoj aukciji za 64,99 odsto kapitala u Rudnicima željezne rude (RŽR) "LJubija" Prijedor.

Direktor "Izrael investment grupe" Evgenij Zotov izjavio je danas Srni da će ta kompanija učestvovati na posebnoj berzanskoj aukciji.

"Naravno da ćemo učestvovati. Ispunjavamo uslove u pogledu obavljanja rudarske djelatnosti i traženih finansijskih izvještaja, tako da je kod nas sve u redu. `Izrael investment grupa` je investiciona kompanija koja ima partnere koji se bave rudarskom djelatnošću", istakao je Zotov.

On je rekao da "Izrael investment grupa" ima slične planove za RŽR "LJubija" koje je prezentovala i prilikom prethodnih pokušaja privatizacije državnog kapitala u tom preduzeću.

"Namjeravamo da uložimo najmanje 30 miliona evra u razvoj rudarske proizvodnje u LJubiji i Tomašici. Sve što smo rekli u prethodnoj rundi privatizacije ostaje na snazi", naglasio je Zotov.

Direktor "Arselor Mitala Prijedor" Mladen Jelača rekao je Srni da ne može govoriti o novoj rundi privatizacije RŽR "LJubija" dok se ne konsultuje sa centralom kompanije u Londonu.

Uprava Investiciono-razvojne banke (IRB) Republike Srpske donijela je odluku o prodaji 64,99 odsto kapitala u Rudnicima željezne rude (RŽR) "LJubija" Prijedor putem posebne aukcije na Banjalučkoj berzi koja će biti održana 17. decembra.

Nominalna vrijednost paketa akcija koji je ponuđen na prodaju iznosi 33 miliona KM, odnosno jednu marku po akciji.

Odlukom o prodaji definisano je da je početna cijena 2,0912 KM po akciji, odnosno da je vrijednost kompletnog paketa 69,02 miliona maraka.

Pravo učešća na aukciji imaju zainteresovana lica koja zadovolje kvalifikacione kriterijume, a oni podrazumijevaju da potencijalni kupac mora obavljati rudarsku djelatnost i da ima ostvaren godišnji promet od najmanje 100 miliona KM u 2016. i 2017. godini.

Kupci ne mogu biti državni organi, organizacije i preduzeća iz BiH u kojima je državni kapital veći od 25 odsto i domaća fizička i pravna lica koja nisu izmirila poreske obaveze.

Posljednji pokušaj prodaje državnog kapitala u RŽR "LJubija" propao je 17. maja 2017. godine kada Narodna skupština Republike Srpske nije usvojila odluku o davanju saglasnosti na odluku Vlade Srpske o prodaji 64,99 odsto akcija osnovnog kapitala metodom neposrednog odabira kupca.

Protiv prodaje glasali su poslanici opozicije i Demokratskog narodnog saveza.

Sjednici NSRS prethodili su protesti radnika preduzeća ''Arselor Mital'' iz Prijedora.

Kompanija "Izrael investment grupa" ranije je za kupovinu 64,99 odsto akcija osnovnog kapitala RŽR "LJubija" dostavila ponudu od 92 miliona KM, a ponuda "Arselor Mitala" za isti paket akcija iznosila je 63,3 miliona KM.

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE