• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

U BiH je skoro pola poljoprivrednog zemljišta neobrađeno

 Bojana Ninković
Autor Bojana Ninković

Značajne površine obradivog zemljišta ostaju neobrađene i zapuštene, a poljoprivredno zemljište u BiH se već duže vrijeme ne koristi u skladu sa opštim društvenim interesom, stoji u Informaciji o preduzetim mjerama u oblasti politike poljoprivrednog zemljišta.

 Poljoprivredno zemljište u BiH obrađeno i neobrađeno Izvor: Getty Images

"Među najvažnijim uzrocima nedovoljne proizvodnje osnovnih poljoprivrednih proizvoda u BiH je i taj što se u proteklom periodu nisu dovoljno, a pogotovu ne intenzivno, koristili postojeći zemljišni kapaciteti. Procjenjuje se da u BiH ukupno oranično zemljište zauzima oko milion hektara. Glavni izazovi sa kojima se Bosna i Hercegovina suočava vezano za oblast poljoprivrednog zemljišta su: nedostatak cjelovite legislative usklađene sa EU praksama i pravilima a koja se vezuje za problematiku neregulisanost tržišta poljoprivrednog zemljišta, fragmentacija parcela, upravljanje poljoprivrednim zemljištem u državnom vlasništvu, minirana područja, erozije tla i slično," istaknuto je u ovom dokumentu.

Kada su u pitanju konkretni podaci, ukupne zasijane površine u BiH u 2019. godini iznose oko 530 hiljada hektara, dok ugari i neobrađene oranice čine oko 430 hiljada hektara.

Kako je navedeno, politika poljoprivrednog zemljišta je u isključivoj nadležnosti RS, FBiH i Brčko Distrikta, a u FBiH, značajnu nadležnost u oblasti poljoprivrednog zemljišta imaju kantoni. U oba entiteta opštine su nadležne za izdavanje dozvola o zakupu, koncesijama i prodaji zemljišta.

Ističu da je shodno tome, neophodno sagledavanje i prenos najboljih praksi i iskustava na provođenje reformi vezanih za politike upravljanja poljoprivrednim zemljištem, sličnim onima u zemljama članicama EU sa najznačajnijim temama zemljišne reforme.

Informacija o preduzetim mjerama u oblasti politike poljoprivrednog zemljišta je predviđena Programom rada Savjeta ministara BiH za 2020. godinu.

Pročitajte i ovo

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE