• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vlada Usvojila Konsolidovani izvještaj o izvršenju budžeta

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Vlada Republike Srpske usvojila je danas na 128. sjednici u Banjaluci Konsolidovani izvještaj o izvršenju Budžeta Srpske za period 01. januara 2021. do 31. marta 2021. godine, saopšteno je iz Biroa za odnose s javnošću Vlade Srpske.

 konsolidovani budžet RS Izvor: Mondo.ba/Vedran Ševčuk

Prema podacima prezentovanim u izvještaju prihodi i primici ostvareni u iznosu od 917.1 milion KM, manji su za tri odsto od planiranih Budžetom za prva tri mjeseca 2021. godine.

Kod budžetskih prihoda najznačanije su stavke prihoda od direktnih i indirektnih prihoda.

Prihodi od direktnih poreza u navedenom periodu iznose 360.2 miliona KM i za sedam odsto su veći od planiranog za prva tri mjeseca 2021. godine.

Indirektni porezi iznose 303.7 miliona KM i manji su za dva odsto od planiranog za prva tri mjeseca 2021. godine.

Neporeski prihodi iznose 61.5 miliona KM, što je za 12 odsto više u odnosu na planirani budžet za prva tri mjeseca 2021. godine.

Rashodi i izdaci planirani budžetom iskazani su u iznosu od 863.3 miliona KM, što predstavlja 91 odsto izvršenja za prva tri mjeseca 2021. godine.

Pročitajte i ovo

Konsolidovani prihodi i primici u periodu od 1. januara do 31. marta 2021. godine iznose 989.5 miliona KM KM, a konsolidovani rashodi i izdaci za isti period iznose 919 miliona KM, što znači da su prihodi i primici veći od rashoda.

Primici od zaduživanja u prvom kvartalu 2021. godine ostvareni su u iznosu od 165.9 miliona KM, navodi se u saopštenju.

Od toga 46.9 miliona KM primitaka ostvarenih emisijom dugoročnih obveznica Republike Srpske, 115.0 miliona KM primitaka ostvarenih emisijom trezorskih zapisa Republike Srpske i 4.0 miliona KM po osnovu zaduženja Republike Srpske prema Svjetskoj banci - Međunarodnoj banci za obnovu i razvoj, za realizaciju "Hitnog projekta COVID-19 za BiH".

Ino-dug je u prvom kvartalu 2021. godine redovno servisiran i za te potrebe je izdvojeno 50.6 miliona KM. Nastavljena je kontinuirana amortizacija unutrašnjeg duga i iz redovnih budžetskih sredstava izdvojeno je 83.7 miliona KM, saopšteno je iz Biroa za odnose s javnošću Vlade Srpske.

Vlada Srpske usvojila je Informaciju o inicijativi za zaključenje Memoranduma o saradnji u oblasti turizma između Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija Republike Srbije i Ministarstva trgovine i turizma Republike Srpske.

Vlada Srpske zadužila je ministra trgovine i turizma Republike Srpske da zaključi Memorandum, te redovno izvještava Vladu Republike Srpske o sprovedenim aktivnostima.

Predmetnim Memorandumom unapređuju se odnosi dva ministarstva u oblasti turizma na način da se omogući unapređenje međusobnog turističkog prometa, promovisanjem saradnje između odgovarajućih subjekata i organizacija koje posluju u oblasti turizma.

Memorandumom je predviđeno i formiranje zajedničke Radne grupe za turizam, koja će imati zadatak izrade zajedničkih prijedloga i programa, te praćenje realizacije istih.

Vlada Srpske usvojila je Informaciju o pokretanju procesa izvještavanja o realizaciji Evropskog akta za mala i srednja preduzeća u Republici Srpskoj sa prijedlogom zaključka i imenovala Radnu grupu za pripremu Izvještaja o realizaciji Evropskog akta za mala i srednja preduzeća.

Ministarstvo privrede i preduzetništva učestvuje u pripremi izvještaja i koordiniše izvještavanje o realizaciji Evropskog akta za mala i srednja preduzeća za Republiku Srpsku, što je u skladu sa Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju.

Vlada Srpske donijela je Odluku o davanju saglasnosti na Plan utroška sredstava Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite za period 1.4 - 30.6.2021. godine, u ukupnom iznosu od 192.500,00 KM.

Sredstva iz ove Odluke raspoređuju se Crvenom krstu Republike Srpske, sigurnoj kući "Iskra", Udruženju dijaliziranih Republike Srpske i Udruženju transplantiranih Republike Srpske.

Vlada Srpske donijela je Odluku o davanju saglasnosti na Plan utroška sredstava Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite za period 1.4 - 30.6.2021. godine, u ukupnom iznosu od 72.875,00 KM.

Povezano

Sredstva iz ove Odluke raspoređuju se Savezu distrofičara Republike Srpske, Savezu gluvih i nagluvih Republike Srpske, Banjaluka, Savezu slijepih Republike Srpske, Banjaluka, Savezu paraplegičara, oboljelih od dječije paralize i ostalih tjelesnih invalida Republike Srpske, Savezu udruženja za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim licima Republike Srpske, Banjaluka, Savezu društava dobrovoljnih davalaca krvi Republike Srpske, Trebinje, Savezu za rijetke bolesti Banjaluka, Udruženju za pomoć licima sa autizmom "Djeca svjetlost" Banjaluka i Organizaciji amputiraca UDAS Republike Srpske.

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE