• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nemci i Slovenci prave autodelove u Batočini

U Batočini, mestu kraj Kragujevca, praviće se delovi za audi, BMW...

 Nemci i Slovenci prave autodelove u Batočini  Izvor: MONDO

Dve automobilske kompanije iz Nemačke i Slovenije gradiće fabriku autodelova u Batočini, kod Kragujevca.

O tome su u četvrtak predugovor potpisali potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić, predsednik opštine Batočina Radiša Milošević i predstavnici dve automobilske kompanije iz Nemačke i Slovenije.

Reč je o nemačkoj kompaniji "Reum GMBH kompani" i slovenačkoj "Grah automative", koje će u Batočini graditi fabriku površine 8.000 kvadratnih metara, a vrednost investicije je 6,5 miliona evra.

Potpisnici predugovora obavezali su se da će izgradnja fabrike početi 1. jula, da će imati 450 zaposlenih, a fabrika bi trebalo da počne da radi iduće godine.

Đjelić, koji je potpisnik predugovora u ime Vlade Srbije, istakao je "da će ceo Koridor 10 biti jedan od ključnih klastera za automobilsku industriju Srbije".

On je podsetio da se sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem obavezao da će u našu zemlju dovesti još dva svetska proizvođača automobila i da će godišnja proizvodnja u Srbiji za četiri godine dostići milion automobila.

Predstavnik nemačke kompanije Rolf Riter izjavio da će novu tehnologiju za prozvodnju iz Nemačke prebaciti u Batočinu i naveo da ta kompanija proizvodi enterijere za putničke automobile, uglavnom za premijum klasu "mercedesa", "audija" i BMW-a.

Predstavnik slovenačke kompanije, koja je pre dve godine već otvorila jedan pogon u Batočini za proizvodnju plastičnih delova za evropske proizvođače automobila, Robert Grah je najavio izgradnju još jednog pogona u kojem će se proizvoditi elektronika za automobilsku industriju.

"Ovde su dobri radnici, ovde može dobro da se investira, i u Srbiji ima još potencijala koje treba iskoristiti", rekao je Grah.

Prema rečima investitora, kompletna proizvodnja u Batočini namenjena je izvozu, a za potrebe nove fabrike nemačka kompanija finansiraće obrazovanje lokalne radne snage.

Milošević je rekao da su investitori potpuno oslobodjeni plaćanja naknade za uredjenje gradjevinskog zemljišta, obaveze plaćanja lokalnih komunalnih taksi u prve tri godine i da će im opština obezbediti besplatne priključke na vodovod i kanalizaciju.

On je naveo i da će 80 odsto radnika u novoj fabrici biti iz opštine Batočina.

(Tanjug)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE