• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Upozorenje iz EU: Rast cijena nekretnina može ugroziti ekonomiju i dovesti do kraha tržišta

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Evropski odbor za sistemski rizik (ESRB) izdao je prije dva dana upozorenja i preporuke za pet zemalja članica zbog stanja na tržištu nekretnina.

 Upozorenje iz EU: Rast cijena nekretnina može ugroziti ekonomiju i dovesti do kraha tržišta Izvor: Mondo - Vedran Ševčuk

Upozoravaju da bi rast cijena nekretnina mogao ugroziti ekonomiju i dovesti do kraha tržišta nekretnina te pozivaju na preduzimanje hitnih mjera. Od država traže da ne podstiču zaduživanje građana kroz subvencionisane kredite.

Upozorenja su upućena Hrvatskoj, Mađarskoj, Lihtenštajnu i Slovačkoj. Osim toga, preporuke su poslane i Njemačkoj i Austriji nakon što nisu ispunile zahtjeve ESRB-a iz 2016. i 2019. godine.

U posebnom upozorenju za Hrvatsku napominje se da je "nakon dužeg razdoblja korekcije i prigušenog rasta realni rast cijena nekretnina ubrzao na 8% na godišnjem nivou početkom 2019."

Povezano

"Prema procjenama Hrvatske narodne banke, cijene nekretnina sve više odstupaju od svojih dugoročnih osnova. Na to utiču brojni faktori potražnje i ponude. Prvo, u nekim regijama značajan dio potražnje za stambenim prostorima dolazi od stranaca (oko 10% ukupno). Dok je ukupna transakcijska aktivnost bila niža nakon izbijanja pandemije covid-19, udio stranih kupaca ostao je na nivou prije krize.

Drugo, Hrvatska je pretrpjela dva potresa 2020. godine, oba su pogodila zagrebačku regiju i dovela do oštećenja nekretnina. Ovi događaji su otkrili neke nedostatke u kvaliteti standarda stanova građenih prije 1960-ih. Kao rezultat toga manji broj stanova bio je oglašavan za prodaju, što potencijalno dovodi do većeg opšteg nivoa cijena. Istovremeno postupna sanacija oštećenih stambenih objekata, čiji je trošak procijenjen na 23% bruto domaćeg proizvoda (BDP) u 2020., mogao bi povećati cijene kuća kroz veću građevinsku aktivnost. Konačno, vlada Hrvatske je 2020. produžila šemu stambenih subvencija koja je na snazi od kraja 2017. i osigurava više stope subvencija u manje razvijenim regijama za kupovinu prve nekretnine", navodi se u upozorenju.

Iako se samo otprilike polovina stambenih transakcija finansira putem kredita, navodi ESRB, realni rast hipotekarnih kredita ubrzan je u drugoj polovini 2019., a posebno tokom 2020. U prosjeku je iznosio približno 7.5% između januara i avgusta 2021.

"Mnogi novi zajmovi bili su krediti subvencionisani od države. Osim toga, u prvoj polovini 2021. u slučaju nekih novih kredita dospijeće je premašivalo 30 godina. U junu 2021. udio hipotekarnih kredita predstavljao je oko 12% tržišta nekretnina u Hrvatskoj", navodi se.

Iz EU pozivaju na donošenje mjera koje bi spriječile "povećanje zaduženosti domaćinstava, odnosno državnih subvencija za stambene kredite".

ESRB na kraju navodi da u Hrvatskoj postoji "potencijal za ozbiljne negativne posljedice po ekonomiju".

"ESRB smatra da su ključni problemi brzi rast kredita stanovništva i precijenjenost cijena nekretnina s obzirom na nepostojanje eksplicitnih mjera koje bi mogle ublažiti rizike povezane sa stambenim nekretninama i sektorom nekretnina".

Kakvo je stanje u BiH?

Podsjećamo, prema posljednjim podacima cijene stanova u BiH neprestano rastu a očekuje se nastavak tog trenda.

Prosječna cijena prodatih novih stanova u Srpskoj, u trećem tromjesečju 2021. godine, u odnosu na treće tromjesečje 2020. godine, bila je veća za 7,4%.

Pročitajte i ovo

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE