• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Više radnji, manje monopola

Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić rekao je da Srbiji treba "bar tri puta više trgovinskih objekata nego što ih sada ima".

 Više radnji, manje monopola Izvor: MONDO

"U Zakonu o trgovini na moju intervenciju predviđeno je da se pojednostavi procedura dobijanja dozvola, pa će lokalne samouprave dobiti pravo da rezervišu mesta za trgovine i stave ih na aukciju kako bi se pojačala konkurencija", kazao je Đelić za "Glas javnosti".

On je naveo da je komisija za cene, koju je svojevremeno inicirao, izvršila pritisak na proizvođače i trgovce hranom, pa je na primer kod ulja postignuto da zrenjaninski "Dijamant" ne podigne cenu na 145 već zadrži na 112 dinara. "Pristali su na to iako su mogli da iskoriste svoju povoljnu situaciju", dodao je on.

Đelić je rekao da je komisija utvrdila da su kod hleba velike trgovinske marže, iako je tržište usitnjeno, pa treba rešiti taj problem.

"Trgovačke marže su i za meso kod nekih neopravdano velike, naročito za suhomesnate proizvode, i sve podatke smo dostavili Antimonopolskoj komisiji", kazao je on i ocenio da je intervencija kod mleka bila uspešna, kao i da "stvari u tom domenu počinju da funkcionišu, ali daleko od toga da je to perfektno".

Prema njegovim rečima, visoke cene hrane su svetski problem, pa zato moramo pojačati subvencije poljoprivredi.

On je kazao da bugarska poljoprivreda, npr, za to odvaja pet miliona evra, a rumunska još više.

"Stručnjaci kažu da se za četiri godine izvoz agrarnih proizvoda može podići do 10 milijardi dolara. Treba izmeniti i zakonodavstvo oko davanja u zakup državne zemlje jer sada ima ogromnih tenzija između novih vlasnika i malih proizvođača. Moramo naći uravnoteženo rešenje koje neće razbijati velika gazdinstva, ali ni davati prednost tajkunima pri zakupu zemljišta", istakao je Đelić.

(Tanjug/www.mtsmondo.com)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE