• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Atraktivna parcela Stare autobuske stanice dobila novog vlasnika

Autor Dušan Volaš

Preduzeće "Bewo real estate", koje je upisano kao vlasnik dijela zemljišta Stare autobuske stanice u centru Banjaluke ima novog vlasnika, preduzeće "Aktiva invest".

 Atraktivna parcela Stare autobuske stanice dobila novog vlasnika Izvor: MONDO/Siniša Stanić

Zemljište u centru Banjaluke, čija vrijednost je procijenjena na više desetina miliona KM je godinama predmet raznih sudskih sporova između Grada Banjaluka i preduzeća "Autoprevoz", koji svako za sebe tvrde da su oni vlasnici.

Zadnja i konačna odluka suda je donesena u korist "Autoprevoza", koje je dio prostora stare Stanice prodao preduzeću "Bewo real estate" 2013. godine, dok je trajao sudski spor oko ovog zemljišta. Promjenom vlasničke strukture "Bewo real estate" i dio atraktivnog zemljišta u centru Banjaluke dobio je novog vlasnika.

Vlasnička izmjena je objavljena u posljednjem Službenom glasniku RS u koje je navedeno da je u Okružnom privrednom sudu u Banjaluci izvršen upis promjene člana i prenosa članskog udjela i promjene ličnih podataka lica ovlaštenog za zastupanje kod: "Bewo real estate" visokogradnja, niskogradnja i završni radovi, eksport-import d.o.o. Banjaluka.

Novi i jedini vlasnik preduzeća "Bewo real estate", koje se nalazi na adresi Ulica Braće Podgornika je preduzeće "Aktiva invest" iz Banjaluke, osnivača Draženka Gloginjića. "Aktiva invest" se nalazi u Ulici Ive Lole Ribara broj 4, prenosi portal "Capital.ba"

Prema podacima iz APIF-a upisani kapital “Aktive invest” je 500.000 KM, a ovo preduzeće je lani ostvarilo prihod od tri miliona KM od čega je dobit bila 2.1 miliona KM sa dva zaposlena. U 2020. godini Aktiva je ostvarila prihod od million KM, a dobit je iznosila 291.841 KM.

Prema podacima iz APIF-a direktor "Bewo real estate" je Dragan Gajanin, koji je ujedno i član upravnog odbora preduzeća "Autoprevoz".

Jedan od suvlasnika "Autoprevoza" Sladomir Đurić je kazao da je Dragan Gajanin direktor “Bewo real estate” u zadnjih nekoliko godina i da će dolaskom ovog vlasnika on tu ostati samo privremeno.

"Gospodin Gajanin ima određenih zdravstvenih problema pa zato nije obavljena promjena direktora. Nadamo se da će se uskoro riješiti njegov status tako da “Autoprevoz” neće ništa više imati sa “Bewo real estate”. Novi vlasnik će imenovati osobu koja će upravljati tim preduzećem, i ljudi iz Aktiva investa će odlučiti ko će to biti", kazao je Đurić za CAPITAL i naglasio da “Autoprevoz” nakon toga neće imati nema nikakve veza sa preduzećem “Bewo” osim prodaje zemlje u centru Banjaluke.

"Autoprevoz je prodao 'Bewo real estate; prostor u centru Banjaluke. Tu postoji ugovorena obaveza između 'Bewo' i 'Autoprevoza', jer je ostao neizmiren dio od kupoprodajne cijene. Uslov da se izmiri kupoprodajna cijena je da 'Autoprevoz' kao prodavac novom vlasniku preda u posjed parcelu u centru Banjaluke. Tek tada će biti izmiren iznos. Ne znamo kada ćemo biti u mogućnosti da uđemo u posjed zemlje na Staroj stanici. Pokrenuli smo sudskim putem izvršni postupak međutim imamo situaciju da je rješenje o izvršenju doneseno, ali još uvijek čekamo na izvršenje", kazao je Đurić.

Raniji vlasnici preduzeća "Bewo real estate", bili su Vedran Savić, sin Čede Savića, nekadašnjeg direktora banjalučkog Zavoda za izgradnju i druga dva partnera Bernhard Kaufmann i Reinhard Herzog.

Možda će vas zanimati

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Zole

Ima li ijedno preduzeće u RS da je privatizovano pošteno

MONDO REPORTAŽE