• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

U RS se na 133 mjesta vadi ili istražuje ruda, "problem otpor nevladinog sektora"

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

U Republici Srpskoj se trenutno na više od 133 lokaliteta vrše određene vrste rudarskih aktivnosti, rekao je ministar energetike i rudarstva Srpske Petar Đokić u Beogradu, na otvaranju 12. Međunarodne konferencije o mineralnim resursima Srbiji.

 Petar Đokić o rudarstvu u RS Izvor: Shutterstock

On je istakao da to doprinosi "izuzetno kvalitetnom razvoju rudarskog sektora, ali i ukupnom privrednom rastu i razvoju domaćih kompanija, kao i firmama iz Evrope i svijeta koje koriste rude Republike Srpske kao sirovinsku bazu za dalju industrijsku preradu u svojim zemljama".

"Za Republiku Srpsku je sektor rudarstva od izuzetnog značaja i mi na njemu temeljimo i svoju budućnost u najvećem dijelu industrijskog života i daljeg razvoja i rasta", rekao je Đokić u obraćanju učesnicima konferencije.

Povezano

Napominjući da rudarenje na području Republike Srpske traje 185 godina, od kojih je 110 godina intenzivne eksploatacije, Đokić je istakao da je Srpska danas izuzetno posvećena daljem razvoju rudarstva i sistemski je pristupila uređenju ove oblasti kako bi obezbijedila maksimalnu iskoristivost rudarskog potencijala, ali uz održanje prirodne ravnoteže, te je usvojila strategiju razvoja energetike, što uključuje i rudarstvo, do 2035. godine.

"Za sve aktivnosti u sektoru rudarstva koristimo najsavremenija naučno-tehnološka iskustva, a trenutno se na više lokaliteta u Republici Srpskoj odvijaju istražni projekti. Nadamo se da će biti pozitivno okončani i da će se na nekima od tih lokaliteta nastaviti intenzivna rudarska proizvodnja", rekao je Đokić.

On je naveo da će Srpska nastaviti da sarađuje i sa kompanijama, i sa naučnim i obrazovnim ustanovama, pri čemu su veoma značajna iskustva Srbije, te dodao da Srpska i Srbija u tom smislu imaju najbolju saradnju u regionu.

Ističući da se energetska bezbjednost Republike Srpske i BiH zasniva na upotrebi fosilnih goriva, Đokić je izrazio nadu da će skup pokušati da odgovori na pitanje kakva je budućnost fosilnih goriva, imajući u vidu da se mnoge evropske države vraćaju eksploataciji fosilnih goriva zarad održavanja energetske stabilnosti.

On je ukazao i na "problem izuzetno vidljivog otpora nevladinog sektora naučno-istraživačkim aktivnostima" i istakao značaj edukovanje stanovništva o korisnosti rudarske djelatnosti.

"Republika Srpska je veoma otvorena za dalju saradnju u sektoru razvoja proizvodnje, istraživačkih aktivnosti i želimo i dalje biti dobri partneri. Kompanije koje sarađuju sa nama, a njih je više, veoma su svjesne odgovorne politike i saradnje koju ima sistem vlasti sa kompanijama koje se bave rudarskom proizvodnjom ili istraživanjem", rekao je Đokić.

Cilj dvodnevne konferencija pod nazivom "Održivi rast kroz odgovorno rudarstvo" jeste da poveže investitore i stručnjake u rudarskom sektoru sa relevantnim državnim, finansijskim i društvenim akterima koji će govoriti na skupu.

Teme ovog skupa su trenutna globalna kriza i njen uticaj na rudarstvo, mogućnosti nove rudarske tehnologije i opreme, korist lokalnih samouprava od rudarstva, zdravlje i bezbjednost, uloga rudarstva u dekarbonizaciji i trendovi finansiranja u globalnom rudarstvu.

Pokrovitelji skupa su ambasade Kanade i Finske u Srbiji i Kanadsko-srpsko poslovno udruženje.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE