• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Banjaluka: 1,5 miliona KM za subvencije privrednicima, novi program za SP koji imaju do pet zaposlenih

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Grad Banjaluka izdvojiće oko 1,5 miliona KM podrške poslovnim subjektima na teritoriji grada.

 Subvencije privredi i samostalnim preduzetnicima Banjaluka Izvor: Shutterstock

"Ove godine nastavljamo sa primjenom dobre prošlogodišnje prakse, te ćemo i u 2023. godini nastaviti sa pružanjem finansijske podrške samozapošljavanju, povećanju produktivnosti i podrška izvozu te starim zanatima", poručila je ovlašteni potpisnik u Odjeljenju za privredu i lokalni ekonomski razvoj Aleksandra Simić.

Uvedena je nova linija podsticaja za samostalne preduzetnike (SP) koji imaju do pet zaposlenih, a koji se bave zanatskim i uslužnim djelatnostima kao što su obućari, sajdžije, krojačice, mesari, kozmetičarke, frizerke te ostale djelatnosti koje u dosadašnjim programima podsticaja nisu imali priliku da ostvare pravo na subvenciju.

Kako je pojasnila Simić, program dodjele subvencija poslovnim subjektima u Banjaluci za 2023. godinu zasnovan je na novom konceptu koji se primjenjuje od prošle godine, a prema njenim riječima, pozitivni rezultati njegove primjene govore u prilog tvrdnje da je ova promjena bila neophodna i zaista svrsishodna.

"Takođe treba naglasiti da je grad prepoznao značaj turizma za razvoj Banjaluke i opredjeljen je da kroz svoje aktivnosti, mjere i podsticaje podrži razvoj ove privredne grane. S tim u vezi pored podrške razvoju receptivnog turizma, koji je podržan i prošle godine, proširio je subvencije i na pružanje finansijske podrške razvoju sajamskog turizma te širenju smještajnih kapaciteta u Banjaluci", kazala je Simićeva.

Programom dodjele subvencija, koji je usvojen na 20. sjednici Skupštine 675.000 KM predviđeno je za podršku samozapošljavanju, dok će 400.000 KM biti izdvojeno za podršku povećanju produktivnosti i podršku izvozu.

Osim toga, grad Banjaluka se opredijelio da i ove godine podrži stare i umjetničke zanate i domaću radinost u gradu u ukupnom iznosu od 40.000 KM, a po poslovnom subjektu planirano je izdvajanje od 2.000 KM.

U Program dodjele subvencija uključene su i subvencije samostalnim preduzetnicima koji imaju do pet zaposlenih u ukupnom iznosu od 200.000 KM, kao i subvencije za podršku turizmu u ukupnom iznosu od 165.000 KM.

Uz novčanu podršku grad Banjaluka obezbijediće i stručnu podršku kako pri izradi projektnih prijedloga, tako i pri realizaciji istog.

Povezano

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE