• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Cena nafte: Svet je na rezervi!

Štampa piše da će nafta postajati sve skuplja i da skok cene nije privremen.

 Cena nafte: Svet je na rezervi! Izvor: MONDO

"Svet je na rezervi" naslov je u današnjem broju londonskog dnevnika "Indipendent", koji piše da će nafta, koja je juče 13. uzastopni dan postigla rekordnu cenu, postajati sve skuplja zbog nazaustavljivog porasta tražnje, posebno u zemljama u naglom privrednom razvoju - Kini i Indiji.

List piše da će to, barem na kraći rok, uveliko uticati na životni standard svih nas, ali da to ne znači da će globalna privreda obavezno prestati da raste, preneo je BBC.

"Paradoksalno, tražnja u Kini i Indiji stimuliše i brži transfer moći iz razvijenih, etabliranih sila u novi svet", piše "Indipendent", i navodi da je drugi faktor zbog kojeg treba očekivati dalju ekspanziju globalne privrede sadašnja relativno niska inflacija na koju centralne banke ne moraju da reaguju podizanjem kamatnih stopa što, inače, obavezno koči privredu.

"Gardijan", u sličnom tonu, piše da je život uz skupu naftu moguć, ali samo pod uslovom da vlade shvate da nove cene nisu prolazni fenomen i posledica špekulacija berzanskih mešetara, već rezultat tražnje koja će samo biti veća.

List navodi da je potrošnja nafte u Kini po stanovniku na nivou one u Americi davne 1905. godine - dakle pre masovne proizvodnje automobila i mlaznjaka.

"Kina je tek na početku razvoja i zato je vreme da britanska vlada počne da planira za budućnost u kojoj će nafta biti skupa", konstatuje "Gardijan".

(Tanjug)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE