• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Višković: Javni dug je najmanji od nastanka Srpske

Autor Nikolina Damjanić

Javni dug Republike Srpske je najmanji od njenog nastanka i trenutno iznosi 34,6 bruto društvenog proizvoda (BDP), rekao je predsjendik Vlade RS Radovan Višković.

 Višković o javnom dugu RS Izvor: Mondo/Slaven Petković

"Republika Srpska nije prezadužena i sve dospjele obaveze, kako prema kreditorima, tako i prema svim budžetskim korisnicima izvršava na vrijeme i u skladu sa planiranim budžetom", izjavio je predsjednik  Višković, upitan da prokomentariše sve češće informacije o navodnoj prezaduženosti Republike Srpske.

Prema njegovim riječima, ukupan dug, u čiju strukturu ulaze i spoljni i unutrašnji dug (uključujući dug Republike Srpske, dug opština i gradova, javnih preduzeća i IRB-a, te fondova socijalne sigurnosti), iznosi 41,1 odsto BDP-a, dok gornja granica iznosi 60 odsto BDP-a.

On je istakao da je danas na aukciji, putem Banjalučke berze prodato 25.000 hartija od vrijednosti, u vrijednosti od 34,43 miliona KM.

Prema njegovim riječima, radi se o šestomjesečnim trezorskim zapisima Republike Srpske, uz ostvarenu kamatnu stopu od 2,2 odsto, a na odluku da se prihvati ponuđeni iznos uticala je prije svega postignuta kamatna stopa.

Višković je naglasio da je emisija trezorskih zapisa planirana republičkim budžetom, te da je u skladu sa Zakonom o zaduživanju, dugu i garancijama Republike Srpske i Odlukom o kratkoročnom zaduživanju emisijom trezorskih zapisa za 2023. godinu.

(MONDO/Srna)

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE