• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pravo i obaveza Zavoda da štampa udžbenike

Zavod saopštio da jedino oni imaju zakonsko pravo i obavezu da štampaju udžbenike za osnovne i srednje škole.

 Pravo i obaveza Zavoda da štampa udžbenike Izvor: MONDO

Zavod za udžbenike i nastavna sredstva Srbije saopštio je u petak da ima zakonsko pravo i obavezu da štampa udžbenike za osnovne i srednje škole, kao i da to čini u skladu sa rokovima, planom i redovnom procedurom koje propisuje ministarstvo prosvete.

"Ostali izdavači su dobili mogućnost da pripremaju nastavne materijale na osnovu Pravilnika o ogledu koji su oročeni na godinu dana, i u tom smislu nisu i ne mogu biti u istoj poziciji kao Zavod za udžbenike koji je legitiman izdavač po Zakonu o udžbenicima", navodi se u saopštenju Zavoda.

Predstavnici Udruženja izdavača udžbenika i učila Srbije optužili su u četvrtak ministarstvo prosvete Srbije da je prekršilo Zakon o zaštiti konkurencije, jer je omogućilo da samo Zavod ima važeća odobrenja za izdavanje udžbenika za narednu školsku godinu.

Izdavači tvrde da je ministarstvo prosvete, umesto da produži odobrenja koja su imali izdavači, donelo Pravilnik o programu ogleda za izdavanje udžbenika i drugih nastavnih sredstava od prvog do petog razreda osnovne škole.

Oni su ukazali da prilikom izdavanja tih udžbenika postoji sukob interesa jer je jedan od članova Nacionalnog prosvetnog saveta zaposlen u Zavodu i jer je pomoćnica ministra prosvete Milka Andrić jedan od autora čitanke za šesti razred.

U saopštenju Zavoda navodi se da je Andrićeva više od deset godina saradnik te izdavačke kuće i da je njen rad "nezavisan" od njenog imenovanja za pomoćnika ministra prosvete.

"To može biti samo kompliment Zavodu u odnosu na spoljne saradnike koji su angažovani mnogo ranije od izbora na određene funkcije", navodi se u saopštenju.

Ministarstvo prosvete je u četvrtak povodom optužbe Udruženja da je prekršilo zakon o Zaštiti konkurencije, saopštilo da važeći Zakon o udžbenicima propisuje da samo jedan izdavač, Zavod za udžbenike i nastavna sredstava, može da izdaje udžbenike.

(Beta/www.mtsmondo.com)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE