• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Početna cena za Jat 150 miliona evra, tender 15. jula

Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić najavio je da će tender za privatizaciju "Jat ervejza" biti raspisan oko 15. jula.

 Početna cena za Jat 150 miliona evra, tender 15. jula Izvor: MONDO

Po Dinkićevim rečima, početna cena biće 150 miliona evra.

On je novinarima rekao da će obaveze prema zaposlenima u "Jat ervejzu", u iznosu od 28 miliona evra, biti isplaćene od sredstava koja se budu dobila od kupoprodajne cene.

"Tender za 'Jat' će trajati do septembra, do kad je predviđeno da se dostave obavezujuće ponude", rekao je Dinkić.

Na tenderu će biti ponuđeno 51 odsto kapitala "Jata", sa mogućnošću da u pregovorima sa prvorangiranim na tenderu država proda do 75 odsto kapitala i to samo ukoliko je ponuđač iz EU, rekao je Dinkić.

On je dodao da je uslov da "Jat" posle privatizacije zadrži status nacionalnog avioprevoznika i da srpska zastava ostane na avionima, a država će imati svoje članove u Upravnom odboru u toj kompaniji.

Građanima, koji imaju pravo na besplatne akcije, zaposlenima i bivšim zaposlenima u "Jatu", neće bit davane akcije, već će biti isplaćeni u gotovini, dok će od ostalih pet javnih preduzeća građani dobiti besplatne akcije.

Ako je ponuđač na tenderu kompanija sa sedištem van teritorije EU, moći će da kupi do 51 odsto kapitala "Jata" i moraće da uđe u konzorcijum sa nekom kompanijom iz Unije zbog sporazuma o "slobodnom nebu" koji je na snazi u EU, objasnio je Dinkić.

Dinkić je podsetio da će u ponedeljak, 16. juna, u "Fajnenšel Tajmsu" i domaćim medijima biti objavljen tender za "Jat tehniku" i dodao de će uslovi biti da je potencijalni kupac ostvario prihod od najmanje 100 miliona evra u 2007. godini i da se specijalizovao za remont i servisiranje aviona.
Tender za "Jat tehniku" biće otvoren do 26. septembra, najavio je Dinkić.

(Tanjug)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE