• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Najbogatiji u Srbiji - anonimus!

Najveću zaradu u Srbiji u 2007. od skoro 3,7 miliona evra prijavio je poreski obveznik nepoznatog zanimanja, a takvih je još 29 među 100 najbogatijih.

 Najbogatiji u Srbiji - anonimus! Izvor: MONDO

Prihod veći od 1.349.784 dinara u 2007. godini prijavilo je 17.625 građana Srbije, a najveću zaradu od 295.773.984 dinara ili blizu 3,7 miliona evra, prijavio je poreski obveznik nepoznatog zanimanja, rečeno je Tanjugu u Poreskoj upravi.

Na osnovu poreskih prijava za godišnji porez na dohodak građana za 2007. godinu, među prvih 100 poreskih obveznika tog poreza, sa najvišom poreskom osnovicom, zastupljene su osobe sa nepoznatim zanimanjem (njih 29), zatim 14 preduzetnika, 14 menadžera, sedam diplomiranih ekonomista, 10 direktora (banke, prodaja i distribucija), tri advokata i tri inženjera.

Što se tiče zanimanja onih koji podnose poreske prijave, Tanjugu je objašnjeno da oni često umesto zanimanja upisuju zvanje, pa je teško utvrditi koje je zvanje naprofitabilnije. Prema podacima kojima raspolaže Poreska uprava, najprofitabilnija zanimanja su ekonomske struke, menadžeri, privatni preduzetnici, potom pravne struke, advokati, zatim inženjeri....

Rok za podnošenje poreske prijave za utvrđivanje godišnjeg poreza na dohodak građana za 2007. godinu istekao je 17. marta 2008. godine, a osnovica preko koje se plaća porez na dohodak građana utvrđuje se kao trostruki iznos prosečne godišnje zarade po zaposlenom isplaćene u Srbiji u godini za koju se utvrđuje porez, a to je preko 1.349.784 dinara.

To ne znači da su svi koji su prijavili godišnji prihod automatski i poreski obveznici poreza na dohodak građana, s obzirom da se isti umanjuje za plaćene poreze i doprinose i druge olakšice, nakon čega se utvrđuje dohodak za oporezivanje.

Poreska uprava, pored obveznika koji su sami prijavili ostvareni prihod veći od utvrđenog limita, po službenoj dužnosti utvrđuje porez na dohodak građana za oko 4.000 poreskih obveznika, koji nisu prijavili ostvarene prihode.

Te poreske obveznike Poreska uprava, naime, utvrđuje na osnovu poređenja podataka iz pojedinačnih poreskih prijava, koje su poslodavci bili dužni da predaju do 31. januara tekuće godine, za prethodnu godinu.

Dohotkom za oporezivanje smatra se godišnji zbir zarada, oporezivih prihoda od samostalne delatnosti, od autorskih i srodnih prava i prava industrijske svojine, od davanja u zakup ili podzakup nepokretnosti i pokretnih stvari, prihoda od osiguranja lica; prihoda sportista i sportskih stručnjaka i drugih prihoda.

Dohodak za oporezivanje obračunava se na taj način što se godišnji zbir prihoda po osnovu zarade i oporezivih prihoda koji su predmet oporezivanja godišnjim prihodom, umanji za plaćeni porez i doprinose za obavezno socijalno osiguranje, pa od tako dobijenog iznosa odbije neoporezivi iznos.

(Tanjug/www.mtsmondo.com)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE