• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Taksi skuplji za 8,2 odsto

Usluge beogradskih taksista od utorka su i zvanično skuplje za 8,2 odsto. "Start" košta 119, a svaki pređeni kilometar u prvoj tarifi 46 dinara.

 Taksi skuplji za 8,2 odsto Izvor: MONDO

Predstavnici taksista tvrde da će nove cene početi da se primenjuju tek krajem sedmice, pošto izbaždare taksimetre.

Gradsko veće je u petak, 13. juna, odobrilo poskupljenje taksi usluga, prema kojem će kilometar u drugoj tarifi biti 58, u trećoj 92 dinara, dok je iznos od 540 dinara za sat čekanja ostao nepromenjen.

Predstavnici 11 taksi udruženja su, posle poskupljenje goriva 7. maja, podneli zahtev Skupštini Beograda za povećenje cena taksi usluga, koje prema saopštenju Gradske uprave iznosi 10,3 odsto, a prema tvrdnjama predstavnika taksista 8,2 odsto .

Posle sastanka predstavnika taksi udruženja, čelnika grada i ministra finansija Mirka Cvetkovića u utorak, 10. juna, zaključeno je da sporni Memorandum Vlade Srbije, koji dozvoljava rast cena u visini od šest odsto, ne može da se odnosi na taksiste budući da oni nisu javno preduzeće, pa samim tim nisu subvencionisani.

Ministar trgovine i usluga Predrag Bubalo i vršilac dužnosti gradonačelnika Beograda Zoran Alimpić podržali su 9. juna zahtev taksista za poskupljenje usluga od 8,2 odsto, pošto su prethodno predstavnici taksista optužili Bubala da ucenjuje gradsku vlast, uskraćivanjem sredstava iz republičkog budžeta gradu ukoliko se odobri povećanje cena taksi usluga.

Poslednje poskupljenje taksi usluga odobreno je na zahtev taksista 4. marta i iznosilo je 15,2 odsto, a taksi udruženja su podigla cene tek dve sedmice kasnije, kada je Gradski sekretarijat za inspekcijske poslove počeo protiv njih da podnosi prijave sudiji za prekršaje, jer nisu hteli da izbaždare taksimetre.

Većina taksi udruženja je odbila da podigne cene, kako je bilo predviđeno odlukom o poskupljenju koju su donele gradske vlasti na osnovu predloga 16 taksi udruženja i sindikata "Nezavisnost".

Taksisti su tada odbili da povećaju cene zato što su taksi udruženja bila podeljena oko cena i davanja popusta na poziv od 20 odsto, dok je Alimpić od njih tražio da i zvanično zatraže da im se odobri korišćenje starog cenovnika, što oni nisu učinili.

Prema studiji koju je naručio grad Beograd, predviđeni broj taksista u glavnom gradu je 4.752, dok na ulicama legalno i nelegalno radi oko 7.000 taksi prevoznika.

(Tanjug/www.mtsmondo.com)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE