• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Srbija 94. u svetu po uslovima poslovanja

Srbija je pala sa 91. na 94. mesto liste koja pokazuje uslove poslovanja u 181 državi, navodi se u Izveštaju IFC i Svetske banke.

 Srbija 94. u svetu po uslovima poslovanja Izvor: MONDO

Srbija je pala sa 91. na 94. mesto liste koja pokazuje uslove poslovanja u 181 državi, navodi se u Izveštaju Međunarodne finansijske korporacije (IFC) i Svetske banke o poslovanju u 2009. (Doing Business).

Lider u reformama koje olakšavaju poslovanje je Azerbejdžan, koji je skočio sa 97. na 33. mesto liste, dok je treću godinu za redom Singapur država sa najboljim uslovma za poslovanje, navodi se u godišnjem izveštaju koji je objavljen.

Države su u Izveštaju o poslovanju rangirane prema 10 pokazatelja iz oblasti poslovne regulative koji prate vreme i troškove ispunjenja administrativnih zahteva prilikom pokretanja poslovanja, rada, trgovanja, oporezivanja i zatvaranja preduzeća.

Najbolji plasman Srbije je 28. mesto prema kriterijumu koji meri lakoću mogućnosti dobijanja kredita za kompanije, dok je najgore pozicionirana u brzini i proceduri dobijanja građevinskih dozvola, gde je 171. na listi.

U saopštenju IFC povodom izlaska izveštaja, navodi se da je usled kašnjenja u rešavanju predmeta u Beogradu, vreme potrebno za dobijanje dozvole za izgradnju produženo za 75 dana.

Iako je skliznula na listi, Srbija za 20 mesta popravila poziciju u oblasti uknjiženja imovine pošto je porez na prenos apsolutnih prava smanjen sa pet na 2,5 odsto vrednosti nekretnine, a ukupni troškovi uknjižbe sniženi sa 5,37 na 2,85 odsto.

Na rang listi 181 države po lakoći poslovanja Srbija (94) je slabije plasirana od Mađarske (41), Rumunije (47), Bugarske (49), Makedonije (71), Albanije (86) i Crne Gore (90), ali je bolja od Hrvatske (106) i Bosne i Hercegovine (119).

Prema šestom izveštaju o povoljnim uslovima poslovanju IFC i Svetske banke ove godine je sproveden rekordan broj reformi poslovne regulative u svetu, a područje istočne Evrope i centralne Azije je petu godinu za redom region gde je sprovedeno najviše reformi.

U periodu od juna 2007. do juna 2008. godine, 23 od 25 zemalja u regionu je sprovelo 62 reforme koje olakšavaju poslovanje, odnosno više od 25 odsto reformi koje su sprovedene u čitavom svetu, ističe se.

Na listi prvih 10 reformatora su, iza prvoplasiranog Azerbejdžana, Albanija, Kirgizija, Belorusija, Senegal, Burkina Faso, Bocvana, Kolumbija, Dominikanska Republika i Egipat.

"Zemlje istočne Evrope i centralne Azije prednjače kada je u pitanju olakšavanje regulatornog tereta kompanijama i održavanje reformskog kursa", kazala je Svetlana Bagaudinova, jedan od autora izveštaja.

Dodala je da su mnoge zemlje koje su napredovale ove godine posmatrale druge koje su već sprovele reforme kako bi dobili ideje za promene.

Na globalnoj listi uslova poslovanja među 10 proplasiranih su, iza lidera Singagupra, drugopralsirani Novi Zeland, zatim Sjedinjene Američke Države, Hong Kong (Kina), Danska, Velika Britanija, Irska, Kanada, Australija i Norveška.

Najbolje rangirane zemlje iz regiona istočne Evrope i centralne Azije su Gruzija (15), Estonija (22), Litvanija (28), Letonija (29), Azerbejdžan (33) i Slovačka (36).

Rangiranje ne reflektuje oblasti makroekonomske politike, kvaliteta infrastrukture, promenljivosti deviznog kursa, percepcije investitora ili stope kriminala, a Izveštaj o poslovanju za 2009. godinu se zasniva na naporima više od 6.700 lokalnih strucnjaka, navodi IFC.

(Beta/www.mtsmondo.com)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE