• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pohvale privatizacije naftne industrije RS

Narodna skupština usvojila je Informaciju o realizaciji ugovora o privatizaciji preduzeća iz oblasti naftne industrije RS.

 Pohvale privatizacije naftne industrije RS Izvor: MONDO

Ministar industrije, energetike i rudarstva RS Slobodan Puhalac rekao je da je kupac preduzeća iz oblasti naftne industrije RS ruska kompanija "Njeftegazinkor" isplatio kupoprodajnu cijenu od 125.855.564 evra i da je izvršio pripremu za rekonstrukciju postrojenja u Rafineriji nafte Brod, Rafineriji ulja Modriča i modernizaciju benzinskih pumpi "Petrola".

On je istakao da je Vlada RS, do dostavljanja ove informacije parlamentu RS, izmirila obaveze preduzeća u ukupnom iznosu od 89.426.000 evra.

"Od jula 2008. godine do 1. maja 2009. godine kupac je platio Vladi RS 72.550.000 evra na ime izmirenja obaveza preduzeća, rekonstruisao staru liniju i započeo rekonstrukciju nove linije u Rafineriji nafte", istakao je Puhalac.

Puhalac je dodao da je kupac počeo proizvodnju derivata nafte i da dnevno prerađuje 3.600 tona sirove nafte, te da je postigao kvalitet proizvoda u skladu sa rokovima datim u odluci o kvalitetu goriva.

Prema njegovim riječima, u Rafineriji ulja Modriča izvršena je rekonstrukcija i pušteno je u rad postrojenje za proizvodnju hidrokrekovanih baznih ulja, parafina, transformatorskih i turbinskih ulja.

Puhalac je rekao da je do kraja godine planirana prerada oko 52.000 tona bazne uljne sirovine iz Rafinerije u Brodu, dok su u "Petrolu" u toku pripreme za potpunu rekonstrukciju postojećih benzinskih pumpi.

"Usvojeno je rješenje za novi izgled pumpi, odabrani izvođači i ugovorena rekonstrukcija tri pumpe u šta će biti uloženo 2,7 miliona evra", istakao je Puhalac.

On je napomenio da je u preduzećima naftne industrije Srpske - Rafineriji nafte, Rafineriji ulja i u "Petrolu" zaposleno 2 733 radnika.

Puhalac je dodao da je poslije privatizacije, Rafinerija nafte zaposlila novih 243, a Rafinerija ulja 50 radnika i zaključio da preduzeća redovno isplaćuju plate zaposlenima i uplaćuju poreze i doprinose propisane zakonom.

Poslanik SDS-a Mladen Kršić smatra da je dobro da je proradila Rafinerija nafte u Brodu, ali da je potrebno da ekološka inspekcija provjeri neugodne mirise koji se trenutno šire na tom prostoru kako se zdravlje stanovništva ne bi dovelo u pitanje. (Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE