• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Smanjene devizne rezerve NBS

Devizne rezerve Narodne banke Srbije smanjene su u februaru za 122,2 miliona evra i iznosile su 9,66 milijardi evra, saopštila je NBS.

 Smanjene devizne rezerve NBS Izvor: MONDO

Izraženo u dolarima, devizne rezerve su iznosile 14,66 milijardi, a takav nivo obezbeđuje pokrivenost novčane mase od 335 odsto.

Uz devizne rezerve banaka, koje su iznosile 791,1 milion evra, ukupne devizne rezerve zemlje su na kraju februara iznosile 10,45 milijardi evra, odnosno 15,86 milijardi dolara.

Najveći uticaj na smanjenje deviznih rezervi NBS u toku februara imale su prodaje deviza od strane centralne banke na međubankarskom deviznom tržištu, u iznosu od 129 miliona evra.

NBS je devize prodavala po kursevima koje su odredile banke, što znači da joj cilj nije bio da utiče na nivo kursa, već pre svega na povećanje likvidnosti deviznog tržišta.

Uz to, isplaćeno je i 4,9 miliona evra na ime izmirenja obaveza prema inokreditorima, dok je po osnovu stare devizne štednje isplaćeno dva miliona evra.

Najznačajniji prilivi u devizne rezerve NBS u toku prošlog meseca ostvareni su po osnovu neto otkupa efektivnog stranog novca u visini od 39,6 miliona evra, što je, u odnosu na prethodni mesec, manje za 23,7 miliona evra.

"Na kretanja na međubankarskom deviznom tržištu u februaru su prvenstveno uticali politički faktori, zbog kojih su banke vrlo oprezno i suzdržano otvarale svoje devizne pozicije", navela je NBS.

Banke su kupovinu, odnosno prodaju deviza, obavljale najvećim delom samo da bi zadovoljile zahteve svojih klijenata, tako da je ukupan obim međubankarske trgovine devizama u februaru iznosio 1,5 milijardi evra.

U februaru je dinar nominalno oslabio u odnosu na evro za 0,8 odsto, dok se zvanični srednji kurs u februaru kretao u rasponu od 81,4383 do 83,8286 dinara za jedan evro.

(agencije/www.mtsmondo.com)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE