• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Lažne dojave o bombama sve popularnije

U poslednje vreme popularne su lažne dojave o bombama u sudovima, a u Beogradu u poslednjih tri meseca ih je bilo 114.

 Lažne dojave o bombama sve popularnije Izvor: MONDO

Stranke i zaposleni u Opštinskom sudu u Nišu evakuisani su u utorak na sat vremena iz zgrade te institucije zbog dojave o postavljenim bombama, koja se ispostavila kao lažna, rekao je Tanjugu sekretar suda Miodrag Grujović.

"Dojavu da su u Opštinskom sudu postavljene dve bombe oko 10.30 sati primila je niška policija", rekao je Grujović.

On je dodao da je policija utvrdila da je dojava bila lažna i da je bila upućena iz javne telefonske govornice koje se nalazi kod Učiteljskog doma u blizini suda.

Tokom dana je takođe evakuisana zgrada suda u Zrenjaninu zbog dojave o postavljenoj bombi, koja se ispostavila kao lažna.

Policijska uprava Zrenjanina saopštila je da su u utorak u 9.20 sati dobili anonimnu telefonsku prijavu da je u zgradi suda podmetnuta bomba.

Posle dojave, stranke i zaposleni u sudu su napustili zgradu.

Ekipa zrenjaninske policije izvršila je pregled prostorija u sudu i ustanovila da je dojava o podmetnutoj bombi bila lažna.

U ponedeljak su lažne dojave dobili i kragujevački sud i Četvrti opštinski sud na Novom Beogradu, a samo u poslednjih deset dana beogradska Palata pravde evakuisana je tri puta zbog toga.

Niška Palata pravde je 29. februara 2008. dobila lažnu dojavu da su bombe postavljene u izvršnom odelenju i na prvom spratu gde su smešteni Okružni i Opštinski sud.

Na području Policijske uprave za Beograd za nepuna dva meseca registrovano je 114 lažnih dojava o postavljanju bombi u raznim objektima.

Najviše dojava za period od 17. januara do 7. marta, odnosi se na srednje i osnovne škole - 85, rečeno je Beti u MUP-u.

Po tri dojave su bile za eksplozivne naprave navodno postavljene u restoranima "Mekdonalds" i Palati pravde, a dve za TV B92.

Pojedinačne lažne dojave odnose se na "Merkur", "Metro", nemačko predstavništvo "Hanse", ambasadu Nemačke i pumpu OMV.

U statistici MUP-a do 7. marta registrovana je jedna lažna dojava za bombu u "Merkatoru", a druga dojava bila je 8. marta.

Prema navodima iz Policijske uprave u periodu od 17. januara do 7. marta bilo je dojava za postavljene bombe u još 13 raznih objekata.

Portparol Četvrtog opštinskog suda sudija Zoran Tejić rekao je Beti da je lažna dojava krivično delo koje se goni po službenoj dužnosti, a zaprećena je novčana kazna ili zatvor do jedne godine.

Prema njegovim rečima, lažna dojava se može podvesti pod član 334 Krivičnog zakonika. "Ko sam sebe prijavi da je učinio krivično delo za koje se goni po službenoj dužnosti, iako zna da ga nije učinio, kazniće se novčanom kaznom ili zatvorom do jedne godine", predviđeno je Zakonikom.

Ista kazna predviđa se i za onog "ko prijavi da je učinjeno krivično delo za koje se goni po službenoj dužnosti, iako zna da to delo nije učinjeno".

"Za krivično gonjenje je važno znati identitet počinioca", kazao je Tejić i dodao da je u ovakvim slučajevima vrlo teško ustanoviti čija je dojava.

(agencije/www.mtsmondo.com)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE