• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"BH Telecom" smanjio dobit u 2014. godini

Autor mondo.ba

Neto dobit "BH Telecoma" pala je u 2014. godini na 78,6 mil KM, što je ubjedljivo najslabiji rezultat kompanije u posljednjih nekoliko godina.

Dobit "BH Telecoma", kompanije koja je nekada samo za dividendu znala isplaćivati po 110 mil KM, smanjena je lani za trećinu u odnosu na 2013. godinu kada je iznosila 118,6 mil KM, javio je portal Indicator.ba.

"BH Telecom" je izgubio dugogodišnju titulu najprofitabilnije bosanskohercegovačke kompanije, koju je preuzeo banjalučki "m.tel" sa lanjskom neto dobiti od 106,4 miliona KM (rezultat se odnosi na grupu koja pored matičnog društva uključuje "m:tel" Austrija, Beč i "Logosoft" doo Sarajevo).

I dok su prihodi "m:tela" prošle godine porasli za oko 3 odsto na 488,3 mil KM, "BH Telecom" je zabilježio pad prihoda od oko 2,7 odsto. "BH Telecom" je ostvario prihode od 576,8 mil KM u odnosu na 593,2 mil KM godinu ranije.

Krajnji rezultat BH Telecoma pogoršali su rashodi koji su povećani za više od 6 posto na 488,5 mil KM, na što su uticali veći troškovi zaposlenih za oko 3 mil KM, kao i veća amortizacija za 5,7 mil KM.

Dugoročne obaveze "BH Telecoma" iznose 33,6 mil KM, a kratkoročne 136,3 mil KM.

"BH Telecom" je u 90-postotnom državnom vlasništvu (titular Federalno ministarstvo prometa i komunikacija), ZIF BIG posjeduje 1,3 odsto, ZIF MI Group 0,49 odsto, Prevent BH Visoko 0,47 odsto, itd.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE