• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Most preko Ade grade Austrijanci

Most preko Ade Ciganlije, koji bi trebalo da značajno rastereti saobraćaj u Beogradu, gradiće austrijski konzorcijum

 Most preko Ade grade Austrijanci  Izvor: MONDO

Konzorcijum firmi koji predvodi austrijski "Por Tehobau end Umvelt Atktingezelšaft" izabran je za najpovoljnijeg ponuđača za izradu glavnog projekta i izvodjenje radova na izgradnji mosta na Adi Ciganliji, odlučio je Upravni odbor Direkcije za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda.

Ugovorena cena za projektovanje i izvođenje radova je 118,642 miliona evra, kao i rok od 40 meseci za realizaciju celog projekta.

Ugovorom će biti obuhvaćeni i eventualni nepredviđeni i naknadni radovi u iznosu od pet odsto, navela je Direkcija u saopštenju i pojasnila da je rezerva od pet odsto "uobičajena praksa u građevinarstvu, kao i da u trenutku potpisivanja ugovora niko ne može da zna da li će ova rezerva biti iskorišćena".

Uz podsećanje da je po usvojenom idejnom projektu iz 2005. godine predviđena cena mosta bila oko 90 miliona evra, bez PDV-a Direkcija je navela da je razlika u ceni realnost koja proizilazi iz porasta cena čelika na svetskom tržištu za 52 odsto kao i da su porasli ukupni generalni troškovi u Evropi za oko pet odsto.

Most preko Save će povezati Novi Beograd sa Čukaricom, čime će saobraćaj preko postojeći mostova i kroz Bulevar vojvode Mišića biti rasterećen i do 40 odsto.

Dosadašnje studije su pokazale da će građani uštedeti oko trideset minuta u putovanjima, jer će umesto kroz centar grada ka Novom Beogradu, odnosno Čukarici i Rakovici koristiti most na Adi Ciganliji.

Pored toga, vozači će dnevno uštedeti jedanaest tona goriva i sto hiljada pređenih kilometara samo za putnička vozila.

Most na Adi Ciganliji finansira se najvećim delom iz kredita koji je grad Beogrd podigao kod Evropske banke za obnovu i razvoj, dok će prilazne saobraćajnice finansirati Direkcija iz svojih izvornih prihoda.

Most je sastavni deo prve faze unutrašnjeg magistralnog poluprstena, za koji je u septembru 2007. godine usvojen plan detaljne regulacije, navela je Direkcija.

(Tanjug/www.mtsmondo.com)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE