• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Elektoprivreda RS" gradiće HE "Buk Bijela"

Autor mondo.ba

Vlada RS u roku od 15 dana dodijeliće "Elektroprivredi RS" i HE "Višegrad" koncesiju za izgradnju hidroelektrana "Buk Bijela", najavio je Ministar industrije RS Petar Đokić

 Petar Đokić: "Elektoprivreda RS" gradiće HE "Buk Bijela" Izvor: mondo.rs
Izvor: mondo.rs

Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić izjavio je da će Vlada u roku do 15 dana dodijeliti preduzeću "Elektroprivreda Republike Srpske" i Hidroelektrani "Višegrad" koncesiju za izgradnju hidroelektrana "Buk Bijela".Đokić je rekao da je namjera Vlade da "Elektroprivreda" bude nosilac izgradnje najvećih energetskih objekata u Republici Srpskoj.

"Ulaskom u realizaciju projekta 'Buk Bijela', u okviru kojeg su planirane četiri elektrane, 'Elektroprivreda' će se pokazati i predstaviti kao jedan od najvećih investitora i nosilac izgradnje velikih energetskih projekata u ovom dijelu Evrope", rekao je Đokić za današnji "Press RS".

On je dodao da Vlada nije promijenila stav po pitanju privatizacije "Elektroprivrede", što je i stav Narodne skupštine Srpske.

"Neće biti privatizacije 'Elektroprivrede' više od onoga što je privatizovano kada se prošlo kroz proces privatizacije kompletne privrede Srpske, od 1998. do 2005. godine", rekao je Đokić.

Prema njegovim riječima, nakon kraha projekta "Južni tok" i zamrzavanja "Turskog toka", u Republici Srpskoj se radi na izradi projekta gasifikacije, pri čemu je potrebno raditi na njenom produženju prema Krajini.

"Za sada nismo razmatrali mogućnost priključenja na novi gasovod 'Tesla' koji se najavljuje u Srbiji. Sa Srbijom smo formirali zajednički energetski komitet i aktiviraćemo njegov rad, te razmatrati više pitanja, od kojih je jedno učešće u energetskim projektima između Republike Srpske i Srbije. U okviru tih pitanja bilo je i pitanje gasifikacije", rekao je Đokić.

Govoreći o inicijativi za izgradnju jadransko–jonskog gasovoda, Đokić je rekao da on nije realan i da ne može biti ostvaren.

"Prvi razlog je što je preskup i za to nema novca nijedna država u regionu i mislim da je to jedan od najneperspektivnijih gasovoda koji se pojavljuju kao interesantan projekat za područje BiH ili drugih zemalja bivše Jugoslavije", rekao je Đokić.

Još iz INFO

Komentari 2

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NIKOLA

PETAR DJOKIC JE ODVEO HOLANDJANE FIRMA HANDY PET U KOSMOS I NAPRAVIO UGOVOR DA U STECAJU KOSMOSA IMAJU PRAVO PRETECE KUPOVINE DAJE IM DZABE

Gz

Meni nije jasno gdje moze stati ta "BUK BIJELA 7" do sada ih imamo izgradjenih 5 ili 6. Za tu sedmu stvarno nema mjesta.

MONDO REPORTAŽE