• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

U Strazburu 16 presuda za građane Srbije

Sud za ljudska prava u Strazburu doneo je 16 presuda u predmetima građana Srbije, ali je pravosuđe u Srbiji obezbedilo okončanje samo jednog postupka.

 U Strazburu 16 presuda za građane Srbije Izvor: MONDO

Zastupnik Srbije pred tim sudom Slavoljub Carić je na predavanju studentima Pravnog fakulteta o dosadašnjim rezultatima rada kancelarije zastupnika Srbije pred sudom u Strazburu, rekao da postoji očigledna neefikasnost pravosuđa u Srbiji po pitanju izvršenja presuda Evropskog suda za ljudska prava.

Praksa pred sudom u Strazburu pokazuje da su najveći nedostaci pravosuđa u Srbiji kršenje prava na suđenje u razumnom roku i problemi u izvršenju presude, naglasio je Carić.

Carić je upozorio da usled neizvršenje presuda i nepostupanja po zahtevima Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu, mogu uslediti određeni politički pritisci.

U prilog podatku da postoji problem u izvršenju presuda tog suda, pomoćnik zastupnika Vanja Rodić podsetila je na slučaj "VAM" u kome, i pored presude Evropskog suda za ljudska prava i mere koju je izrekao Četvrti opštinski sud u Beogradu, tužilja i dalje nije u mogućnosti da viđa maloletno dete.

Carić je da se u najnovijim predmetima pred sudom za ljudska prava postavljaju pitanja funkcionisanja Ustavnog suda i njegovog ustrojstva, a naročito komisije za naknadu štete koju ministar pravde još nije ustanovio.

"Sve odredbe (zakona o Ustavnom sudu) na žalost su 'mrtvo slovo na papiru', što otežava posao i prilikom odbrane naših interesa pred Evropskim sudom za ljudska prava, a i kasnije tokom izvršenja presude", rekao je Carić.

Kako je objasnio, po izricanju presude Suda za ljudska prava, država ima obavezu da preduzme sve mere kako bi se presuda i izvršila, a Komitet ministara Saveta Evrope prati šta je urađeno po pitanju sprovođenja tih presuda.

Carić je naglasio da je sud u Strazburu doneo i šest odluka o predmetima koji su rešeni prijateljskim poravnanjem, ili jednostranom deklaracijom.

Carić je na predavanju na Pravnom fakultetu, koje je održano povodom potpisivanja sporazuma o saradnji te dve institucije, objasnio da je skidanjem podnesaka sa liste sporova, koji su od suda u startu procenjeni kao izgubljeni za Srbiju, na elegantan način smanjen broj tužbi građana sudu u Strazburu.

On je rekao da je u jednom slučaju doneta jednostrana deklaracija u kojoj je tužitelju ponuđeno 1.500 evra, dok je u ostalih pet postignuto prijateljsko poravnanje.

Evropskom sudu za ljudska prava građani se mogu obratiti kada iscrpe sva pravna sredstva pred domaćim pravosuđem, ili ranije - ukoliko traže pravo na ostvarenje suđenja u razumnom roku.

(agencije/www.mtsmondo.com)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE