• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Napad na Cvejića jedan u nizu napada na sudije

Napad na sudiju u Knjaževcu Dragišu Cvejića, na kojeg je bačena bomba, jedan je u nizu napada na nosioce pravosudnih funkcija.

 Napad na Cvejića jedan u nizu napada na sudije Izvor: MONDO

U sudnici Opštinskog suda u Odžacima, 9. juna prošle godine, ubijen je sudija Zoran Cvetanović i stranka u postupku Petar Savanović. Do pucnjave je došlo kada je nezadovoljna stranka u postupku, Ilija Danilov, pucao na prisutne u sudnici.

Sudija Prvog opštinskog suda u Beogradu Milica Trbović-Svilarević februara ove godine zadobila je teške telesne povrede, kada ju je nepoznata osoba napala u Lješkoj ulici.

Ostalo je upamćeno i da je nepoznata osoba, početkom februara prošle godine, presekla crevo kočionog sistema na automobilu sudije beogradskog Okružnog suda Milenka Cvijovića.

Mnogo direktnija "opomena" bila je upućena sudiji kragujevačkog Opštinskog suda Mili Frok koja je izrekla presudu Zvonku Jovanoviću zvanom Cipiripi, profesoru fizičkog vaspitanja optuženom da je počinio bludne radnje nad dvanaestogodišnjom devojčicom. U pismu koje je potpisao "Srpski dobrovoljački puk" navedeno je da će drastično biti kažnjeni svi oni koji su doprineli da "nevin čovek bude osuđen".

Pretnjama su bile izložene i sudije Posebnog odeljenja Okružnog suda u Beogradu.

Na meti nepoznatih zastrašivača našla se sudija Nata Mesarović, koja je donela prvostepenu osuđujuću presudu Miloradu Ulemeku Legiji za ubistvo premijera Srbije Zorana Đinđića. Pre tri godine pred ulaznim vratima njene vikendice su ostavljene tri ruže.

Predsedniku tog specijalnog suda Milanu Raniću bili su odvrnuti šrafovi na točkovima, ali je, srećom, na vreme to primetio i nije došlo do nesreće.

Nepoznati zastrašivači pretili su i portparolu tog suda sudiji Maji Kovačević-Tomić.

Marko Kljajević, prvi predsedavajući na suđenju za ubistvo premijera, posle napuštanja suda, objavio je da je bio fizički ugrožen, da mu je u toku postupka obezbeđenje jedno vreme bilo povučeno, a da mu je prvi telohranitelj uhapšen zbog otmice.

Početkom ove godine tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević dobio je preteće pismo da će biti ubijen.
Predsednica Vrhovnog suda Srbije Vida Petrović-Škero apelovala je na predstavnike vlasti i medija da se uzdrže od izjava kojima se narušava ugled sudija i ugrožava autoritet sudstva.

"Uništavanje autoriteta sudstva, ugrožavanje ugleda sudija apsolutno vodi ka učestaloj pojavi stalnih pretnji, lažnih dojava i napada, ne samo na običan integritet nego i na život nosilaca sudskih funkcija", rekla je Petrović-Škero na vanrednoj konferenciji za novinare.

Predsednica Vrhovnog suda je ukazala na svakodnevno ugrožavanje bezbednosti sudova i nosilaca sudskih funkcija i podsetila ne prošlogodišnje ubistvo sudije u zgradu suda u Odžacima ali i na svakodnevne dojave o postavljenim bombama u sudovima širom Srbije.

"Veoma je teško funkcionisati tako što nikada niste sigurni da li se radi o lažnoj dojavi ili će nakon niza lažnih dojava neka bomba biti stvarna", rekla je ona.

Petrović-Škero je izrazila i očekivanje da će policija vrlo brzo rešiti slučaj ubistva knjaževačkog sudije.

(www.mtsmondo.com)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE