• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Potpisan ugovor o nastavku radova na Prokopu

U ponedeljak je potpisan ugovor o nastavku izgradnje železničke stanice "Centar" u Prokopu. Radovi će trajati 30 meseci.

 Potpisan ugovor o nastavku radova na Prokopu Izvor: MONDO

Generalni direktori "Železnica Srbije" i "Energoprojekta" Milanko Šarančić i Vladan Pirivatrić potpisali su u ponedeljak, u prisustvu ministra za infrastrukturu Velimira Ilića, ugovor o nastavku izgradnje železničke stanice "Centar" u Prokopu.

Predviđena investicija vredna je oko 230 miliona evra, od čega će "Energoprojekt" oko 150 miliona investirati u poslovni prostor.

Radovi će početi najkasnije 60 dana nakon što Vlada Srbije da saglasnost na ugovor, a izgradnja će trajati 30 meseci.

Ilić: Prokop glavni saobraćajni čvor u ovom delu Evrope

Nastavak izgradnje železničke stanice "Centar" u Prokopu izuzetno je značajan i za Srbiju i za Beograd jer treba da postane glavni saobraćajni čvor u ovom delu Evrope, izjavio je ministar za infrastrukturu Velimir Ilić.

Posle potpisivanja ugovora izmedju "Železnica Srbije" i "Energoprojekta", Ilić je rekao da će se stanica u Prokopu i obilaznica oko Beograda delimično finansirati i iz NIP-a sa 15 miliona evra, ocenivši da bez ostvarenja ta dva projekta neće biti rešen saobraćajni kolaps u Beogradu.

Generalni direktori "Železnica Srbije" i "Energoprojekta" Milanko Šarančić i Vladan Pirivatrić potpisali su danas, u prisustvu ministra Ilića, ugovor o nastavku izgradnje železničke stanice "Centar" u Prokopu.

Predvidjena investicija vredna je oko 230 miliona evra, od čega će "Energoprojekt" oko 150 miliona investirati u poslovni prostor.

Radovi će početi najkasnije 60 dana nakon što Vlada Srbije da saglasnost na ugovor, a izgradnja će trajati 30 meseci.

Ilić je istakao da se Evropska unija buni zbog stvaranja zastoja na izgradnji Koridora 10 i dodao da ako za tri godine ne bude rešsen problem i železničkog čvora i prohodnosti autoputa postoji opasnot da izgubimo koridore.

Tim povodom će, kako je najavio, 8. i 9. maja u Beogradu biti organizovan skup svih saobraćajnih ministara Evrope.

Ilić je podsetio da je do zastoja na radovima u Prokopu došlo zato što je zahtev firme "Trigranit", prvoplasirane na tenderu 2004. godine, da dobije lokaciju na sadašnjoj železničkoj stanici od 86 hektara, bio neprihvatljiv jer će i ta lokacija morati da ide na tender.

Zbog toga je sa njima prekinuta saradnja, pa je odlučeno da se posao poveri "Energoprojektu", koji je bio drugoplasiran, i koji je prihvatio da sa sredstvima od 150 miliona evra učestvuje u izgradnji, koja košta oko 230 miliona.

Ilić je izrazio zadovoljstvo što je posao dobila srpska firma, koja će izgraditi 128.000 poslovnog prostora na armiranoj betonskoj ploči, od kojih će 2.200 kvadrata pripasti "Železnici Srbije" za funkcionisanje stanice.

Biće izgradjeno i 25.000 kvadratnih metara poslovnog prostora ispod ploče, od kojih će 10.000 pripasti "Energoprojektu", najavio je Ilić i podsetio da će sa izgradnjom nove stanice biti oslobodjen prostor na sadašnjoj, na kojem će se graditi prema atraktivnom projektu "Europolisa", koji treba da zaposli 35.000 ljudi.

On je izrazio zadovoljstvo što su prevazidjeni nesporazumi sa upravom Beograda, koja je, kako tvrdi, shvatila značaj investicije i odlučila da je podrži ulaganjem u izgradnju pristupne infrastrukture.

Ilić je napomenuo da će železnički čvor omogućiti da prevoz opasnih matearija konačno bude izbačen iz grada.

Ministar je rekao da će izgradnja "Prokopa" biti značajna za "Energoprojekt" koji je njegovu izgradnju i počeo, jer će dobiti značajnu referencu da učetvuje u izgradnji budućeg metroa.

Direktor "Železnica Srbije" Milanko Šarančić je napomenuo da će stanica "Prokop" biti značajna i za beogradsku železnicu "Beovoz", koja će za 2,5 godine biti potpuno modernizovana i pojačana sa 20 novih garnitura vozova.

(Tanjug/www.mtsmondo.com)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE