• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Smrtonosni avioni kompanije "Adam Er"

Indonežanska vlada povukla je dozvolu za operativnu licencu za avione kompanije "Adam Er" jer ne ispunjavaju međunarodne bezbednosne standarde.

 Smrtonosni avioni kompanije "Adam Er" Izvor: MONDO

Ova odluka je doneta zbog učestalih avionskih nesreća ove kompanije.

Zahvaljujući podacima iz crne kutije aviona koji se survao u more prošlog decembra, pronađen je uzrok ovih nesreća -neispravan navigacioni sistem.

Neposredno pre gubitka kontrole nad avionom, pilot je povikao "Iskačite! Iskačite!", a nekoliko sekundi kasnije putnički avion se survao u more. Tada su poginule 102 osobe u avionu.

"Ovo je stvarno loše. Počinje da leti kao da je od bambusa", rekao je, prema snimku iz crne kutije, jedan od dvojice pilota pre pada aviona.

Avion je leteo od ostrva Java ka aerodromu u istočnoj Indoneziji kada je počeo da pada sa visine od 10.000 metara. Prema rečima reportera, trebalo mu je oko dva minuta da udari u vodenu površinu.

Piloti su obavestili kontrolu leta o problemu sa navigacionim sistemom, ali očigledno nisu bili svesni opasnosti i ignorisali su početna upozorenja i promene na displeju pilota , što je bila fatalna greška, rekao je novinar.

On je dodao da piloti očigledno nisu bili pripremljeni na ovakvu situaciju i da nisu dobro reagovali kada je automatski pilot preuzeo kontrolu.

Olupinu aviona pronašli su pecaroši i brodovi mornarice nekoliko dana nakon nesreće, a podaci u vezi sa letom su pronađeni u olupini trupa aviona na morskom dnu.

Nacionalni komitet za bezbednost transporta saopštio je da je u navigacionom sitemu aviona pronađeno 154 tehničkih grešaka koje su prijavljene nekoliko meseci pre fatalne decembarske nesreće.

Ovo je samo jedna u nizu avionskih nesreća u Indoneziji poslednjih godina, uključujući i nesreću nosača Garuda u kome je poginula 21 osoba, što je dovelo do toga da indonežanske aviokompanije i SAD zabrane ove avione jer ne odgovaraju međunarodnim bezbednosnim standardima.

"Adam Er" je jedna od dvanestak novih aviokompanija koje su se pojavile u Indoneziji nakon što se avio industrija ove zemlje tokom devedesetih godina oslobodila državne kontrole. Sadašnjoj avio industriji nedostaju profesionalni piloti, nadzorne službe, kao i osnovna infrastruktura, kažu stručnjaci.

Decembarska avionska nesreća nije prva čiji je uzrok bio loš navigacioni sistem aviona "Adam Era".

U februaru 2006. godine, nekoliko Boinga 737 nestalo je u roku od nekoliko časova prateći navigacioni sistem aviona, što je dovelo do toga da su morali da slete hiljadama kilometara dalje od prvobitne destinacije u istočnoj Indoneziji.

(www.mtsmondo.com/Beta)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE