• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

MONDO biznis kutak: Zloupotreba imuniteta

Autor mondo.ba

U našoj novoj rubrici "Biznis kutak" svake srijede potražite praktične i korisne savjete, koji će vam olakšati život i poslovanje i uštedjeti mnogo vremena!

Sigurno ste se bezbroj puta našli u situaciji kada ste po nekom pitanju 100% u pravu, ali vam neki nadobudni državni činovnik (u daljem tekstu: „ćata“) želi, ne uvažavajući Vašu argumentaciju, pri tom potcjenjujući Vaše znanje i sposobnosti, isključivo na krilima lažne moći, krijući se iza institucija države koju tobože predstavlja, napisati kaznu kako bi pokazao da je on/ona nekoliko stepenica iznad Vas.

Pri tom ne mareći za posljedice koje produkuje takvim stavovima i ne mareći za štetu koju Vam tom prilikom može pričiniti ili Vam čini. Vi sa druge strane kažete: „Bolje mi je da platim koliko treba pa da me pusti na miru“, ne sluteći da ste takvim potezom upravo sebi napravili kontra uslugu čije posljedice u potpunosti mogu da ugroze Vaš biznis.

E, upravo je tu osnovni problem našeg društva. Društva u kome, bez obzira koliko ste u pravu, ne vjerujući u sebe, svoje znanje i svoje mogućnosti uvijek kažete: „Tako mora biti“ ili „Kome da se žalim kad su svi isti“!

E, ne mora i nisu!

Tragom navedenog, sa svojim saradnicima sam krenuo u ispitivanje osnova osionosti ćata koji rade ili su radili u jednoj takvoj instituciji pri čemu smo naišli na jedan veoma interesantan pojam „imunitet“.  Vidite, pojedine državne institucije su, zbog navodne važnosti posla kojim treba da se bave njeni zaposleni, odlučili da u odredbe zakona ugrade član koji ih štiti od odgovornosti, bilo da se radi o krivičnoj ili građanskoj, za bilo koji postupak koji urade.

Međutim, kako to obično biva na ovim prostorima, zaposleni u jednoj takvoj instituciji su počeli da ta ovlaštenja zloupotrebljavaju, pa su se počeli iživljavati nad privrednim subjektima, donositi nezakonita rješenja, voditi upravne postupke mimo svih pravila i zakona. Čak sam jednom prilikom na TV-u gledao direktan prenos Narodne skupštine Republike Srpske za čijom govornicom je jedan/jedna od čelnika takve jedne institucije braneći pred poslanicima izvještaj o radu iste izjavio/la sljedeće:

"Šta Vi mislite ko će platiti štetu ukoliko mi donesemo pogrešnu odluku i zatvorimo jedan privredni subjekat“?

Pretpostavljam da ni vama u prvom momentu nakon čitanja prethodne rečenice nije bilo jasno šta je dotična/i  želio da kaže. Međutim, na drugo čitanje ili slušanje stvar je kristalno jasna.

Upravo zbog te osionosti i bahatosti ćata odlučio sam da sa svojim saradnicima pred Ustavnim sudom Republike Srpske „skinem“ taj imunitet zaposlenima u jednoj takvoj instituciji. I vjerovali ili ne uspjeli smo i to ne jednom, već dva puta, jer je njihova osionost i opterećnost lažnom moći išla do te mjere da su se na prvu presudu Ustavnog suda RS gotovo u potpunosti oglušili.

Epilog – jedna institucija, odnosno zaposleni u jednoj instituciji više nemaju imunitet. Sada ih molim da „na bazi pogrešne odluke zatvore privredni subjekt“!?

Moj savjet vam je da nikada ne prihvatate odgovornost za nešto što smatrate da niste krivi, bez obzira u kakvom okruženju živite. Poštujte zakone i nemojte plaćati kazne ako ste uradili sve kako zakon propisuje. Borite se za svoje pravo i za svoje biznise. Ako ne znate kako pitajte one koji znaju. I zapamtite taj ćato koji Vam nameće svoje stavove nikada nije i neće stvoriti niti jedno radno mjesto. Zašto? Zato što ne zna kako!

(generalni direktor firme "ConsultIn" Srđan Praštalo za mondo.ba)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE