• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kome i koliko duguje BiH

Autor SRNA

Javna zaduženost BiH iznosila je na kraju prošle godine 12,089 milijardi KM, od čega se na spoljni dug odnosi 8,53 milijarde KM ili 70,63 odsto, a na unutrašnji dug 3,55 milijardi KM ili 29,37 odsto.

  To se navodi se u informaciji o javnoj zaduženosti BiH na dan 31. decembra koju je danas usvojio Savjet ministara BiH.

Iz Savjeta ministara BiH saopšteno je da u ukupnom stanju javne zaduženosti Federacija BiH učestvuje sa 54,28 odsto, Republika Srpska sa 45,04 odsto, Brčko distrikt sa 0,24 odsto, a institucije BiH sa 0,44 odsto.

Prema informaciji Ministarstva finansija i trezora BiH, učešće javnog duga BiH u bruto društvenom proizvodu u 2016. godini iznosilo je 39,78 odsto.

Ukupni javni dug, uključujući spoljnu i unutrašnju zaduženost, povećao se za 1,18 odsto u odnosu na prethodnu godinu, dok je spoljni dug u prošloj godini povećan za 1,52 odsto.

U 2016. godini angažovano je 668,71 milion KM odobrenih kreditnih sredstava.

Od ukupno povučenih kreditnih sredstava u prošloj godini, na infrastrukturne projekte odnosi se 68,68 odsto.

U spoljnom dugu najveće učešće imaju Svjetska banka - IDA i IBRD sa 33,44 odsto, Evropska investiciona banka sa 20,99 odsto, Međunarodni monetarni fond sa 12,25 odsto, Pariški klub sa 8,9 odsto, i Evropska banka za obnovu i razvoj sa 7,44 odsto.

Servis spoljnog duga u 2016. godini iznosi 735,40 miliona KM, od čega se na glavnicu odnosi 611,69 miliona KM ili 83,18 odsto, a na kamatu 123,71 miliona KM ili 16,82 odsto.

Savjet ministara BiH usvojio je izvještaj Ministarstva finansija i trezora o izvršenim prestrukturisanjima rashoda institucija BiH unutar budžetskih rashoda za period od 1. januara do 31. marta 2017. godine.

Prema izvještaju, unutar budžetskih rashoda za prva tri mjeseca ove godine prestrukturusano je 0,06 odsto ili 650.000 KM od ukupno odobrenog budžeta od 950 miliona KM.

U ovom periodu je deset institucija prestrukturisalo rashode, uglavnom, zbog problema u realizaciji postupaka javnih nabavki, zbog toga su njihovi tekući izdaci umanjeni za 430.000 KM, a isto toliko su povećani kapitalni izdaci.

Savjet ministara BiH usvojio je informaciju Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u vezi sa zaključivanjem memoranduma o razumijevanju između Savjeta ministara BiH i Vlade Kine o saradnji u okviru Inicijative ekonomskog pojasa puta svile za 21. vijek.

Zaključivanjem ovog memoraduma, kako se navodi, unapređuju se politički odnosi dvije zemlje, intenziviraju privredne veze i unapređuje razmjena među ljudima.

Savjet ministara BiH donio je Pravilnik o dopuni Pravilnika o uslovima nabavke i načinu korištenja službenih vozila u institucijama BiH s ciljem realizovanja preporuka Kancelarije za reviziju institucija BiH.

Izmjenom Pravilnika definisano je da će rukovodilac institucije posebnim aktom odobriti korištenje službenog vozila kontinuirano tokom 24 časa dnevno, čime se dodatno pojačava kontrola korištenja službenih vozila.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE