• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Energetski sporazum pao na Vladi

Na današnjoj sednici Vlade Srbije većinom glasova odbijen je predlog da se skupštini na ratifikaciju uputi energetski sporazum sa Rusijom.

 Energetski sporazum pao na Vladi Izvor: MONDO

Za taj predlog glasalo je šest ministara, dok su ministri iz DS bili uzdržani prilikom glasanja. Sednici nisu prisustvovali ministri iz G17 Plus.

U glasanju nije učestvovao ni ministar energetike iz DSS-a Aleksandar Popović, koji je izašao iz sale pre glasanja.

Popović je izjavio agenciji Beta da sednicu Vlade nije napustio iz političkih razloga, već zbog ranije zakazanog gostovanja na jednoj beogradskoj televiziji.

Uoči sednice, predstavnici suprotstavljenih blokova u tehničkoj vladi nastavili su sa međusobnim optužbama čiji je povod taj sporazum.

Portparol Demokratske stranke Srbije Andreja Mladenović izjavio je da će odbijanje ministara iz Demokratske stranke da vlada utvrdi predlog za ratifikaciju energetskog sporazuma sa Rusijom naneti ogromnu štetu Srbiji.

Upitan šta konkretno može da bude izgubljeno ako se sporazum ratifikuje dva meseca kasnije, Mladenović je rekao da će taj odgovor u narednom periodu dati ruska strana.

Na pitanje da li se pod pritiskom Rusije insistira na ratifikaciji i zbog čega baš sada, Mladenović je kazao da je "sada vreme za ratifikaciju", ali nije precizirao i zašto.

Kada je sporazum, uz prisustvo državnog vrha Srbije potpisan, svaki građanin se radovao ovom velikom poslu koji bi celoj Srbiji doneo ogromnu dobit, rekao je portparol DSS-a.

On je ocenio da koalicija okupljena oko DS-a, koju je nazvao "koalicija Čanak, DS i G17 plus" ima neku svoju kalkulantsku računicu, koja je direktno usmerena protiv suštinskih interesa Srbije i njenih građana.

Za odbijanje ratifikacije energetskog sporazuma i odlaganje koncesije za auto-put, Mladenović je optužio lidera Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenada Čanka, čija je partija na izbornoj listi "Za evropsku Srbiju - Boris Tadić".

S tim se ne slaže ministar za rad i socijalnu politiku Rasim Ljajić koji je izjavio da energetski sporazum sa Rusijom treba da potpiše nova vlada koja će imati pun politički legitimitet i kapacitet za to.

"Ovo što se sada radi u vezi sa energetskim sporazumom je čista politizacija i sve je u svrsi predizborne kampanje", rekao je Ljajić novinarima prilikom obilaska filijale PIO Fonda u Beogradu.

Ljajić je rekao da tehnička vlada nema legitimitet da odlučuje o sporazumu vrednom stotine miliona dolara.

"Setite se da premijer Koštunica u ranijoj vladi nije želeo da primi Martija Ahtisarija, jer je vlada bila u tehničkom mandatu. Ako tada nije mogao da primi međunarodnog zvaničnika, kako je sada legitimno da mogu da se donose odluke koje su od izuzetne važnosti za građane", rekao je Ljajić.

Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić izjavio je da nije siguran da će se na dnevnom redu današnje sednice Vlade naći predlog da se energetski sporazum sa Rusijom uputi na ratifikaciju u Skupštinu Srbije.

"Neozbiljno je usred izborne kampanje tražiti da raspuštena Skupština ratifikuje tako važan sporazum", rekao je Dinkić novinarima posle sastanka sa stranim investitorima.

On je istakao da "politizacija vaznih projekata nije način da se dobijaju politički poeni".

"Narodnjačka koalicija treba da izlaže program šta će je raditi ako građani glasaju za nju, a ne da za političke svhe koristi teme kao što su Kosovo, koncesija i energetski sporazum", rekao je Dinkić.

Deo energetskog sporazuma sa Rusima koji se odnosi na izgradnju gasovoda je, prema njegovim rečima, dobar, ali se može popraviti deo koji se odnosi na prodaju Naftne industrije Srbije (NIS).

Ministar za Nacionalni investicioni plan Dragan Đilas ocenio je u četvrtak da nema potrebe da se iz političkih razloga žuri sa ratifikacijom energetskog sporazuma i da se sa time može sačekati par meseci.

"Ruska strana ne insistira na žurbi, jer u sporazumu piše da njegova primena počinje danom potpisivanja", rekao je Đilas novinarima prilikom obilska Rakovice.

On je rekao da je zvaničan stav Demokratske stranke da "velike stvari u Srbiji ne treba da koristimo za predizborne kampanje" i da je sporazum potpisan, ali da on treba dalje da se precizira.

Đilas je ukazao i da se u parlamentu čeka ratifikacija ugovora vrednog 200 miliona evra za kliničke centre u Srbiji, ali da je to stopirano padom vlade.

Koštunica je u sredu najavio da će energetski sporazum sa Rusijom biti u četvrtak na dnevnom redu sednice Vlade Srbije i da očekuje da će Vlada odlučiti da Skupštini Srbije uputi taj sporazum na ratifikaciju

Sudeći po najavama iz krugova oko predsednika Tadića, male su šanse da se u četvrtak postigne saglasnost oko tog pitanja.

Vlada Srbije je tehnička i nema puni kapacitet, zbog čega ne može da utvrdi predlog za ratifikaciju sporazuma o energetskoj saradnji Srbije i Rusije, rekao je agenciji Beta izvor blizak predsedniku Srbije Borisu Tadiću.

Rusko-srpski sporazum potpisan je 25. januara i predviđa gradnju magistralnog gasovoda preko teritorije Srbije, prodaju 51 odsto akcija Naftne industrije Srbije ruskom "Gaspromnjeftu" i osnivanje zajedničkog preduzeća koje će graditi gasovod "Južni potok".

Sporazumom je predviđeno da se najkasnije do 25. maja oformi zajednička firma za gradnju "Južnog potoka".

Skupština Srbije je raspuštena 13. marta ove godine. Prema odredbama Ustava raspuštena Skupština može da obavlja samo neodložne poslove.

Opširnije o sukobu u vladi čitajte ovde.

(www.mtsmondo.com/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE