• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Minimalac 440 KM, premijerka pozdravlja

Autori mondo.ba Autori SRNA

Članovi Ekonomsko socijalnog savjeta RS usaglasili su prijedlog da minimalna plata u RS sa sadašnjih 410 maraka bude povećana na 440 maraka, rečeno je dabas nakon sjednice.

 Minimalac 440 KM, premijerka pozdravlja Izvor: MONDO/Samir Cacan
Izvor: MONDO/Samir Cacan

  Kako je pojašnjeno, ovo povećanje je u skladu sa jučerašnjom najavom rasta plata u RS u prosjeku za 30 do 50 maraka.

Petar Đokić, ministar industrije, energetike i rudarstva, je rekao da će Vlada na svojoj narednoj sjednici odlučiti da li je ovaj prijedlog prihvatljiv.

Dragutin Škrebić, predsjennik Unije udruženja poslodavaca, je rekao da su socijalni partneri razmatrali prijedlog o najnižoj plati.

Kako je rekao predstavnik Vlade je predlagao da to bude 435 maraka, ali da je na kraju prihvaćeno da zajednički prijedlog socijalnih partnera bude 440 maraka, kako bi i oni s najnižim primanjima mogli dobiti iznos od 30 maraka na ime povećanja mjesečne plate.

"Naravno da smo svjesni da treba više ali uvijek treba primjenjivati ono što je moguće u određenom trenutku", rekao je on, prenose Nezavisne novine.

Ranka Mišić, predsjednica Saveza sindikata RS, je rekao da je Socijalni savjet dao punu podršku realizaciji mjera Vlade na povećanju plata, odnosno na oslobađanju poreskog opterećenja plate do 500 maraka.

Predizborna priča ili zamajac za još veće plate

"Nismo raspravljali o setu zakona koje treba promijeniti da bi se to desilo. Nastavljamo konsultacije socijalnih partnera sve do zasjedanja Vlade, kako bi se došlo do najboljeg rješenja", rekla je ona, uz napomenu da će sve u konačnici biti dogovoreno u petak ujutro, prije početka sjednice Vlade RS na kojoj će biti usvojeni prijedlozi za izmjene zakona i nakon toga upućeni skupštini.

Dodala je da će u posljednjem kvartalu godine na dnevnom redu biti novo povećanje plata. Ona je istakla da su plate u RS izuzetno niske, a troškovi života visoki.

"Ostaćemo bez radne snage, neće imati ko raditi. Poslodavcima poručujem da zajedno sa svojim radnicima povećaju plate, kako bi imali veći profit u svojim preduzećima dijeleći ga sa svojim radnicima", rekla je Mišićeva.

CVIJANOVIĆEVA POZDRAVLJA

Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je danas u Banjaluci da apsolutno pozdravlja opredjeljenje poslodavaca da se najniža, minimalna ili zagarantovana plata u Srpskoj poveća i bude 440 KM, ukoliko je poslovna zajednica postigla takav dogovor.

Cvijanovićeva je istakla da je to blizu projektovanog iznosa od 450 KM, koliko je Vlada garantovala za radnike u javnom sektoru.

Ona je dodala da Vlada i poslodavci zajednički moraju uraditi još mnogo posla da najniža plata bude 500 KM, te dodala da je Vladin cilj da ona bude tolika već sljedeće godine, najkasnije u ovo doba.

"Vjerujem da je to moguće, jer znamo kuda se krećemo i kakvi su pokazatelji, a možda najveći kapital svih nas je da imamo saglasnost u vezi sa potrebom za povećanjem minimalne plate", rekla je Cvijanovićeva novinarima nakon redovne sjednice Ekonomsko-socijalnog savjeta Srpske, koji čine predstavnici Vlade, poslodavaca i sindikata.

Plate svima veće za 30 KM, ne smije biti varanja

Ona je navela da na planu povećavanja najniže plate postoji saglasnost i u vezi sa paketom zakona koji će biti upućen u parlamentarnu proceduru.

"Krećemo se između tih 450 KM, koje smo garantovali za javni sektor. Naravno da smo htjeli da to bude stimulativno i za realni i privatni sektor i da oni to prate koliko mogu", istakla je Cvijanovićeva, otkrivši da su poslodavci u ranijim razgovorima, s obzirom na nove olakšice i određene zajedničke planove sa Vladom, bili spremni da minimalna plata bude 430, 435 ili 440 KM.

Ona je rekla da je činjenica da bi u skladu s povećanjem plata trebalo da raste životni standard stanovništva.

"Nisu to ogromna povećanja, ali znači da na kraju godine, kada to saberete, imate određeni iznos sredstava s kojim nešto možete da uradite. Ne puno, ali logika je da se poveća potrošnja, što samim tim pokreće neke druge stvari, izvršavanje nekih ličnih ili porodičnih obaveza ljudi", rekla je premijer Srpske.

Cvijanovićeva je istakla da je povećanje plata jedna od stimulativnim mjera i načina da se u Srpskoj postepeno kreira ambijent u kojem svi mogu da traže i pokušaju da sebi pronađu radno mjesto.

"Međutim, to nije stvar koja će zaustaviti migracije koje su opšta pojava kada je riječ o našim ljudima koji odlaze u zapadne zemlje. I u Hrvatskoj, koja je članica EU, imate ispražnjene prostore. Suština je da se ovdje popravlja ambijent i da i oni koji su otišli razumiju da će imati gdje da se vrate, nešto da rade, ponovo privređuju ili pokreću određene inicijative", rekla je Cvijanovićeva.

Povećanje plata: Moguće i sankcije poslodavcima

Ona je napomenula da je realni sektor u Srpskoj svjestan da treba raditi na povećavanju plata i da ne sumnja u njihove ozbiljne namjere na tom planu.

"Poslodavci sami znaju da moraju povećavati plate da bi zadržali radnike", rekla je Cvijanovićeva.

Ona je dodala da će zakon o ličnim invalidninama biti donesen sljedeće godine i da će biti vremena da se otklone nedostaci na tom planu, ukoliko postoje.

"Tek na jesen pripremamo taj zakon koji će se onda donositi početkom sljedeće godine i biće primjenjiv od pomenute godine", rekla je Cvijanovićeva.

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE