• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sumnjivo 70 odsto privatizacija u RS

Komisija za reviziju privatizacije RS utvrdila je da postoji sumnja u regularnost sprovedene privatizacije u 70 odsto preduzeća i banaka.

 Sumnjivo 70 odsto privatizacija u RS Izvor: MONDO

Ovo je "Glasu Srpske" rekao predsjednik Komisije Savo Ševaljević.

"U sva 72 slučaja koja su procesuirana Vrhovni sud RS je presudio da nije bilo nezakonitosti i da je sve urađeno u skladu sa zakonom. Time je stavljena tačka na jedan segment utvrđivanja, ali mi u Komisiji i dalje obavljamo reviziju samog postupka privatizacije, jer se bez toga ne bi mogla utvrditi uzročno-posljedična veza između događaja koji su se desili u toku privatizacije i kasnije", rekao je Ševaljević.

On je rekao da bi trebalo proširiti nadležnost Komisije i na period poslije isteka ugovora, kako ne bi moglo doći do zastarjelosti krivičnih djela nastalih u privatizaciji.

"Veliki problem je i što u ugovorima ne stoji da se on može raskinuti, već bi se moralo ići u sudsku proceduru, kako bi se raskinuo", rekao je Šavaljević.

On smatra da kazne i "penali" za neizvršenje ugovora ostavljaju prostor da se izbjegne osnovna postavka privatizacije, a to je da preduzeće nastavi sa radom i podstiče proizvodnju.

Govoreći o privatizaciji banjalučke "Fruktone" Ševaljević je rekao da je revizijom uvrđeno da je ugovor dosta trapav i da se nije do kraja ispoštovao, te da u završnom računu za 2008. i 2009. godinu stoji da "Fruktona" nema ni zemljišta ni objekta, a ostala je i bez svog osnovnog brenda - bez licence za punjenje "pepsija".

"Začuđujuće da je u toku rata firma funkcionisala, da je u vrijeme najvećih sankcija Srbiji, pa i nama u RS, `Fruktona` uspjela da zadrži licencu, da bi poslije 15 godina, kada ne postoje sankcije i kada su daleko povoljniji tržišni uslovi privređivanja, ostala bez licence", rekao je Ševaljević.

Kao pozitivne primjere privatizacije Ševaljević je naveo "Celeks" i Rudnik "Stanari".

Prema njegovim riječima, Komisija non-stop prima zahtjeve za reviziju, a trenutno rade na 11 predmeta, dok je riješeno pet ili šest slučajeva.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE