• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Banjaluka zadužena blizu 112 miliona KM

Autori mondo.ba Autori Brankica Spasenić

Zaduženje Grada Banjaluka po osnovu povučenih kredita i emisije obveznica trenutno iznosi blizu 112 miliona maraka, ili precizno 111.911.208,61 КМ.

 Banjaluka zadužena blizu 112 miliona KM Izvor: MONDO/Vedran Ševčuk
Izvor: MONDO/Vedran Ševčuk

Od tog iznosa preko 94,3 miliona KM se odnosi na glavnicu i oko 17,5 miliona na kamatu.

U strukturi glavnice, blizu 93 miliona KM je dugoročni dug, najvećim dijelom krediti kod domaćih banaka i to oko 59 miliona KM, dok se ostatak odnosi na novac uzet kod stranih kreditora i emisiju obveznica, a 1,5 miliona KM iznosi kratkoročni dug.

Navodi se ovo u Informaciji o zaduženju Grada Banjaluka koja će se naći pred gradskim odbornicima na predstojećoj sjednici banjalučke skupštine.

"Grad Banjaluka na dan 30. juna 2019. godine ima u otplati 11 zaduženja, 10 dugoročnih i jedno kratkoročno, od kojih je deset kreditnih, gdje je jedan strani kredit dijelom iskorišten, a dijelom u fazi povlačenja, te jedno zaduženje po osnovu emisije obveznica", ističe se u spomenutoj informaciji.

Prema Zakonu o zaduživanju, dugu i garancijama Republike Srpske, kratkoročni dug jedinica lokalne samouprave ni u jednom trenutku ne može biti veći od pet odsto redovnih prihoda ostvarenih u prethodnoj fiskalnoj godini.

Rukovodstvo Banjaluke ističe da trenutno kratkoročni dug po ovom osnovu iznosi 2,16 odsto.

Takođe, utvrđeno je da u skladu sa odredbama istog zakona, stepen dugoročne zaduženosti iznosi 10,93 odsto i znatno je niži od zakonskog ograničenja od 18 odsto.

Grad Banjaluka je na kraju prvog ovogodišnjeg polugodišta, imala i pet izdatih garancija - za izmirenje obaveza po osnovu zaduženja “Toplane” a.d. Banjaluka (tri kredita i jedno zaduženje po osnovu emisije obveznica) i jedno kreditno zaduženje za JP “Dep-ot” Banjaluka.

"Ukupna vrijednost tih garancija iznosi 29,4 miliona KM", navodi se u skupštinskom materijalu.

Preduzeće “Dep-ot” je uredno izmirivalo obaveze, ali banjalučka “Toplana” nije ostvarivala dovoljno poslovnih prihoda da bi mogla uredno plaćati obaveze po zaduženjima. Stoga je Grad kao garant, u prvoj polovini 2019. godine izmirio navedene obaveze “Toplane” u ukupnom iznosu od preko dva miliona maraka.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE