• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Višković: Ne razmišljamo o smanjenju plata

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je da, uprkos smanjenju prihoda u republički budžet, ne razmišlja o smanjenju plata u javnom sektoru

 Višković: Ne razmišljamo o smanjenju plata Izvor: Vlada Republike Srpske

On je istakao da je povjerenje između Vlade i poslovne zajednice dovelo do toga da budu sačuvana radna mjesta i da ne dođe do masovnijeg otpuštanja radnika.

"Znam da ima zahtijeva da se smanjuju plate u javnom sektoru, ali u ovom momentu ne razmišljamo o tome. Smanjenje plata znači smanjenje javne potrošnje. Nije nam to cilj. Naš cilj je da povećamo javnu potrošnju i time doprinesemo oporavku naše privrede. Ako nam padne javna potrošnja, pojaviće se inflacija, nedostatak novca, pad prometa roba, a to onda vodi u dublju krizu", istakao je Višković.

Prema njegovim riječlima, cilj je da budu podstaknute i lokalne zajednice da i one upumpaju što više novca na tržište kako bi porasla javna potrošnja.

Višković je naveo da je zbog posljedica epidemije oko 4.300 radnika ostalo bez posla, među kojima se više od 2.500 odnosi na one koji su radili na određeno vrijeme, dok je istovremeno oko 2.700 građana našlo novo zaposlenje.

"Odnos i uzajamno povjerenje između Vlade i poslovne zajednice doveli su do toga da sačuvamo radna mjesta i da ne dođe do masovnijeg otpuštanja radnika", rekao je Višković za "Srpskainfo".

On je podsjetio da je formiran i Garantni fond radi pomoći preduzetnicima da lakše dođu do kredita i pokrenu svoj biznis.

"Omogućićemo poslovnim bankama da našim privrednim subjektima plasiraju 200 miliona KM kreditnih sredstava, a mi garantujemo 50 odsto tog kredita. Već imamo kreditnu liniju Investiciono-razvojne banke Republike Srpske za pomoć lokalnim zajednicama i njih ćemo stimulisati da i oni finansiraju investicione projekte koji su za dobrobit građana", kaže Višković.

Premijer Srpske je najavio da će nakon završetka epidemije virusa korona nastaviti sa zapošljavanjem najboljih studenata sa dva javna univerziteta koje je uvedeno prošle godine kao stimulacija mladima da ostanu u Republici Srpskoj.

"Prošle godine je 35 studenata generacije odradilo pripravnički staž i sada će dobiti stalni posao. Isto ćemo učiniti i ove godine. To je i moj lični doprinos tim mladim ljudima koji svojim radom, trudom i zalaganjem pokazuju da to zaslužuju. Želimo da im se odužimo i da ih zadržimo u Srpskoj jer su oni naša budućnost. Ne treba da školujemo talente i da ih pustimo da tek tako odu u inostranstvo. Želim da vide da neko cijeni njihov rad i trud i da im omogućimo da rade i stvaraju u Srpskoj", naglasio je Višković.

Govoreći o kritikama rebalansa budžeta koje dolaze iz opozicije, Višković je rekao da ih kritikuju za sve i svašta.

"Bilo je kritika da nismo imali svoje rezerve i slično. To nije tačno. Mi smo za 2019. godinu imali suficit od 70 miliona KM i konsolidovani suficit iz ranijeg perioda u iznosu od 30 miliona KM. To je ukupno 100 miliona KM. Prodajom obveznica na početku epidemije smo obezbijedili dodatnih 135 miliona KM i funkcionišemo sve vrijeme s tim novcem", istakao je Višković.

On je podsjetio da su tim novcem finansirali pomoć privredi – doprinose za mart, plate i doprinose za april, te doprinose i dio plata za maj.

"Isplaćivali smo plate onima koji nisu radili za vrijeme epidemije, odnosno za radnike privrednih subjekata ili djelatnosti koji su našim mjerama bili onemogućeni da rade. Obuhvatili smo i one koji su na indirektan način pretrpjeli štetu. Ukupna davanja za zdravstveni i realni sektor iznose oko 250 miliona maraka. Ako u rebalansu budžeta imamo projektovano da će nam prihodi biti manji za 240 miliona KM, a da smo već planirali davanja zdravstvenom i realnom sektoru u iznosu od 250 miliona KM, postavljam pitanje od kojeg novca. Ne raste novac na drvetu", rekao je Višković.

On je dodao da se Vlada u vrijeme epidemije ponašala i više nego odgovorno i da to smeta kritičarima.

"Očekivali su da se nećemo snaći i da ćemo podleći pritisku koji je zaista bio velik. Nije lako biti premijer u vrijeme kada imate pandemiju svjetskih razmjera koja je mnogo jače ekonomije i države stavila na koljena. Mogao sam se i ja za vrijeme pandemije skloniti kao što su mnogi uradili. Mnogi su bili nevidljivi u protekla dva i po mjeseca. Kada su vidjeli da je ofanziva prošla, izmigoljili su iz svojih skrovišta i sada kritikuju. Ne patim od kritika, kao što nisam opterećen ni time da me neko hvali", poručio je Višković. /

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE