• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Rekordna zarada Fani Mej u 2012.

Američka hipotekarno-finansijska kompanija Fani Mej zaradila je prošle godine 17,2 milijarde dolara.

 Rekordna zarada Fani Mej u 2012.  Izvor: MONDO

Dobit je podstaknuta oporavkom tržišta nekretnina, smanjenjem broja neotplaćenih zajmova i rastom cijena stanova šest godina nakon pucanja hipotekarnog balona u SAD, prenosi agencija AP.

Kompanija, koja je u vlasništvu američke vlade, navela je da je u državnu blagajnu uplatila dividende od 11,6 milijardi dolara u 2012. Fani navodi da očekuje da će biti profitabilna i u doglednoj budućnosti.

Firma prošle godine nije primila državnu pomoć, nakon što je 2011. zabilježila neto gubitak od 16,9 milijardi dolara i zatražila 25,9 milijardi dolara pomoći.

Američki poreski obveznici platili su ukupno 188 milijardi dolara za spas Fani Mej i njenog "mlađeg brata", firme Fredi Mek (Freddie Mac), nakon njihove izloženosti rizičnim zajmovima koji su pokrenuli finansijsku krizu iz 2008. Fani Mej je primila 116 milijardi dolara pomoći, a do sada je vratila 35,6 milijardi. Fredi Mek je primio 72 milijarde dolara, a vratio skoro 20 milijardi.

Prema federalnim propisima usvojenim prošlog ljeta, te dvije kompanije moraju da predaju kvartalne profite američkoj vladi.

Fani Mej i Fredi Mek zajedno garantuju za oko polovinu američkih hipotekarnih zajmova, odnosno njih 31 milion. Ti zajmovi vrijedni su preko pet biliona dolara.

(Tanjug Foto Ilustracija Guliver Getty Thinkstock)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE